MEGEMLÉKEZÉS

2020.01.31. 14:58

Latabár Kálmánra emlékeztek Kecskeméten

A magyar színészlegenda halálának 50. évfordulója alkalmából az egykori szülőházát jelző emléktáblánál tartottak megemlékezést és közös koszorúzást péntek délelőtt Kecskeméten.

Bajáki Zsanett

a közös koszorúzást követően Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Színház színésze mondott ünnepi beszédet.

Fotó: Bajáki Zsanett

Latabár Kálmán Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, ahogy rajongói – főként a gyereknézők – nevezték: a Latyi, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar komikusa volt. A híres színészdinasztia leszármazottja Kecskeméten, a Katona József utca 7. szám alatti házban született. Ennek emlékét őrzi a kihelyezett kőtábla, ahol a péntek délelőtti megemlékezést tartották.

„Az Örökéletű Kecskeméti Színházművészetért” Alapítvány szervezésében zajló programon Tancsáné Uzsorás Katalin köszöntötte a jelenlévőket, majd a közös koszorúzást követően Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Színház színésze mondott ünnepi beszédet.

– Latabár Kálmán kétségtelenül a 20. század egyik legnagyobb táncos-komikus színésze, ennek ellenére ez alkalommal mégsem azt szeretném elmondani róla, hogy miket ért el, hanem inkább azt tárnám fel, hogy miben rejlett tehetsége – fogalmazott Koltai-Nagy Balázs, a Nemzeti címmel kitüntetett Kecskeméti Katona József Színház Latabár Kálmán-díjas színművésze. – Töretlensége és önzetlensége tette naggyá ezt az embert, ami követendő példa. Költészete, szerelme, amit a színház iránt és a közönség iránt érzett, olyan erősen sugárzott belőle, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki kapott belőle eleget. A közönség pedig hálás volt és rajongott érte. Mint Bóni, mint Frosch, mint a Pixie-Mixie páros egyike. Imádták. Mert szerette, amit csinált, és szerette azokat is, akiknek csinálta. A mai színészgenerációnak talán ez az, ami eltanulható és tanulandó. Az alázat, az öröm, a boldogság, a nevetés ereje. Hogy nem álmodni kell, hanem megélni és élvezetessé tenni minden adott pillanatot.

A közös koszorúzást követően Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Színház színésze mondott ünnepi beszédet.
Fotó: Bajáki Zsanett

A koszorúzást követően egy hangulatos állófogadással várták a résztvevőket a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Katona József Emlékházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!