Halasi Csipke Közalapítvány

2020.01.26. 11:30

Harmincmillió forint támogatást kapott a halasi csipke

Harmincmillió forint soron kívüli támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Halasi Csipke Közalapítvány. Az összeg nagyobb részét munkabérre, kisebb hányadát marketingre költhetik az elkövetkezendő három év alatt. Rédei Éva, a halasi Csipkeház igazgatója és a közalapítvány vezetője szerint biztosabb működést jelentene a Csipke Múzeum számára, ha állandó állami támogatásban részesülne, mint hungarikum, erre azonban egyelőre nincs példa az országban.

Pozsgai Ákos

A Csipkeház arculatának megújítására, kiadványokra és marketingre is juthat pénz

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A soron kívüli támogatásról a napokban kapott értesítést a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke, Pajor Kálmán, aki a helyi sajtóban számolt be arról, hogy az elmúlt másfél év alatt több minisztériumot is felkeresett annak érdekében, hogy állami támogatást kaphasson a hungarikum halasi csipke.

A Csipkeház működésének támogatására az önkormányzat korábban létrehozta a Halasi Csipke Közalapítványt, amelyen keresztül a város költségvetéséből minden évben, ha szerény mértékben is, de több támogatást kap az alapítvány. Az elmúlt évben 32 millió forint jutott a halasi csipkének, ez az összeg az alapítvány költségvetésének nagyobbik hányada, amely a munkabérek egy részét fedezi. Az idei évi támogatás összege egyelőre nem ismert, mert a képviselő-testület még nem fogadta el az önkormányzat idei költségvetését, amely várhatóan a februári testületi ülésen kerül a képviselők asztalára.

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke szerint a csipkevarrókat csak a halasi csipke szeretete tartja a hivatásukban, ezért indokolt lenne a munkabérük emelése is. Az elmúlt év végén karácsonyi ajándékként érkezett a jó hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendkívüli támogatásként 30 millió forintot ítélt meg a Halasi Csipke Közalapítvány számára, a támogatás összegét egy összegben utalta át a tárca az alapítvány számlájára.

A támogatást három évre kapta a halasi csipke, amelynek kétharmadát az eddig alulfizetett csipkevarrók bérezésére, valamint egy új csipkevarró hölgy munkabérére költheti az alapítvány.

– Három éven keresztül, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben, a csipkevarrók év végén egyhavi átlagjövedelmüknek megfelelő pénzt kapnak meg egy összegben. Az elmúlt év végén felvettünk egy új csipkevarró hölgyet is, akinek a munkabérét tudjuk fizetni az elkövetkezendő két évben, amíg betanul az egyik nyugdíjba készülő csipkevarró kollégánk helyére – mondta el lapunk érdeklődésére Rédei Éva igazgató, aki közölte azt is, hogy a támogatás többi részét a Csipkeház arculatának megújítására, kiadványokra és marketingre költhetik.

– Azok a hungarikumok, amelyek nem tudnak üzleti vállalkozásként működni, érdemes lenne átgondolni, hogy rendszeres állami támogatásban részesüljenek, ezzel is részben tehermentesítve az önkormányzatokat – vetette fel a halasi Csipkeház igazgatója, aki ugyanakkor elismerte, hogy a rendszeres állami támogatásra egyelőre nincs példa a hungarikumok esetében, de szerinte hosszú távon szükség lenne rá valamilyen formában.

A Csipkeház arculatának megújítására, kiadványokra és marketingre is juthat pénz
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Rédei Éva a Csipkeház idei terveiről elmondta, hogy egy nemzetközi pályázaton nyert pénzből újabb, a magyar–szerb határon átnyúló, a vajdasági Tavankút és Zombor településekkel közös kiállításokat, konferenciákat fognak rendezni. Továbbá a Mezőgazdasági Minisztérium Hungarikum Főosztályának tavalyi pályázatán kétmillió forintot nyert a halasi csipke retró fotók kiállítására és egy kiadvány készítésére, amely idén kerül a láto­gatók elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!