KECSKEMÉT

2020.01.19. 07:00

A gyerekek megismerték az üvegműves-mesterséget is

Az üvegműves-mesterség műhelytitkai tárultak fel a kisdiákok előtt a Fürkész játékos természetismereti sorozat keretében.

Sebestyén Hajnalka

A gyerekeket lenyűgözte a műhelymunka

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Fürkész játékos természetismereti sorozata huszonöt éve nyújt hasznos tudást a kisdiákoknak, óvodásoknak. Sikere töretlen.

– Célunk, hogy a természet megismerését segítsük elő a gyerekek számára. E sorozat fő célközönsége az alsó tagozatosok. A program során érintjük az állat- és növényvilágot, valamint sok más izgalmas természetismereti témakört – jegyezte meg Csizmadia Ilona, az ifjúsági otthon munkatársa, a Fürkész szervezője.

– A félév során minden hónapban különböző, a természetismereti tantárgyakhoz kapcsolódó foglalkozások várják a kisdiákokat, a végén pedig Kecskemét valamely híres műhelyébe látogatunk el, ahol személyesen is megláthatják egy-egy szakma fellegvárát, bepillantást kapnak a szakma fortélyaiba. Több partnerünk is van, aki mindig szívesen fogadja a csoportjainkat. Szerencsére Kecskeméten több olyan műhely működik, ahol különleges mesterséggel ismerkedhetnek meg a gyerekek, mely igazi kuriózum a számukra – tette hozzá Csizmadia Ilona.

Az idei tanév első félévét is egy ilyen műhelylátogatás zárta. Az elmúlt egy hétben mintegy háromszáz kisdiák kereste fel a kecskeméti, immár négygenerációs üvegművesmester család műhelyét. A tanulókat Gál Márta síküvegcsiszoló, tükörkészítő, aranykoszorús mester kalauzolta el az üvegművesség csodálatos, csillogó világába. A program az Üveggolyó, üvegház, belsejében kit találsz? címet kapta.

– Mindig szívesen csatlakozunk az ifjúsági otthon programjaihoz, például a Fürkész sorozathoz – mondta Gál Márta. – Számunkra is öröm, hogy a jövő generációjával megoszthatjuk az általunk művelt, lassan kihalóban lévő szakmát, az üvegművességet. Talán lesz olyan közöttük, aki nyomdokainkba lép – tette hozzá.

A gyerekeket lenyűgözte a műhelymunka
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

A látogatás során a diákcsoportok láthatták, hogyan készül az ólombetétes üveg, hogyan történik az üvegcsiszolás, a homokfúvás, valamint részesei lehettek az ékszerkészítésnek. A program végén a gyerekek örömmel számoltak be róla, mennyire élvezték a műhelyben tett látogatást. Jól érezték magukat a csillogó üvegek között, sok érdekes szakmai munkálatot láttak, amit eddig még sosem.

A Fürkész természetismereti sorozat ezzel lezárult, februárban újabb sorozat indul, melynek újabb csoportok lehetnek részesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!