Bács-Kiskun

2019.07.23. 07:00

A Bácskába ért a Missziós kereszt útja

Néhány nappal ezelőtt Hercegszántón és Bácsalmáson tekinthették meg, most Mélykúton, majd ezt követően pedig Jánoshalmán hódolhatnak a hívők és az érdeklődők a Missziós keresztnek.

Juhász Jenő

A Missziós kereszt a bácsalmási római katolikus templomban

Forrás: baon.hu

Fotó: Juhász Jenő

A szent ereklye Bácsalmásra pénteken este érkezett. A Missziós kereszt tiszteletére fogadási liturgiát tartottak, majd ezt követően négy napon át tucatnyi lelki programot (ájtatosság, szentmise, szentségimádás) kínáltak a római katolikus templomban.

A Missziós kereszt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma. A kongresszust Budapesten rendezik 2020. szeptember 13–20. között. Az ereklye Ozsvári Csaba ötvösművész (1963–2009) alkotása.

A 2007-ben készült tölgyfa kereszt mintegy három méter magas és bronzborításokkal díszített. Huszonöt szent ereklyét és a Szent Kereszt ereklyét is magába foglalja, ami azt jelenti, hogy egyben ereklyetartó is. A Budapesti Városmisszió alkalmából állították fel először, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában nyert végleges elhelyezést. Ferenc pápa Rómában a magyar püspökök „ad limina apostolorum” látogatása alkalmával 2017 novemberében megáldotta a Missziós keresztet. Az ereklyét tavaly indították útjára, s azóta már számos településen volt látható.

A Missziós kereszt a bácsalmási római katolikus templomban
Fotó: Juhász Jenő / baon.hu

A Missziós kereszt a mélykúti Szent Joachim-templomban július 25-ig, míg a jánoshalmi Szent Anna-templomban július 25. és 29. között tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!