Kiskunhalas

2019.04.10. 17:30

Felolvasással emlékeztek az Erdélyi Helikon íróira

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt Halason. Az eseménynek helyet adó Csipke Hotel konferenciatermében a korábbiaknál is több, negyven általános és középiskolás diák olvasott fel részleteket Nyírő József és Wass Albert műveiből.

Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi versenyre már csak a legjobb felolvasók kaptak meghívást

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

– A szervező, a halasi székhelyű Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület nem titkolt célja a prózamondó versennyel, hogy népszerűsítsék az Erdélyi Helikon íróinak műveit. A prózafelolvasó verseny iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a fiatalok részéről, nemcsak a hazai, de a határon túli, magyarok lakta részekről is érkeztek résztvevők szép számban – mondta köszöntőjében dr. Döme Ottó, az egyesület elnöke.

Két kategóriában, általános és középiskolás korcsoportban rendezik meg az eseményt minden évben. A Felvidéken, Erdélyben, a Vajdaságban és az anyaországban házi versenyek előzik meg a halasi megmérettetést, ahová már csak a legjobbak kapnak meghívás, és szereplési lehetőséget.

Az általános iskolások Wass Albert Mesék című összeállításából, a középiskolások Nyírő József A sibói bölény című regényéből olvastak fel részleteket.

– Úgy próbáljuk összeállítani a felolvasandó részleteket, hogy a hallgatóság, mely bent ült a versenyen, összességében megértse a mű lényegi mondanivalóját – fogalmazott dr. Döme Ottó, aki hozzátette: a verseny összeállításába is bevonják a diákokat. Így ők is szerkesztik és rendezik a műsort, amiben szerepelnek, de ők a narrátorok is.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy amikor a szomszédos országokban szabadon büntethetnek azért, ha egy magyar származású kitesz egy magyar zászlót, vagy valahol eléneklik a magyar himnuszt, és újra kettős mérce lesz úrrá, akkor az ilyen események fényes csillagként ragyognak, melyek reményt adhatnak a határon innen és túl, a magyarság fennmaradásáért vívott küzdelemben.

A kiskunhalasi versenyre már csak a legjobb felolvasók kaptak meghívást
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület rendezvényét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, a KSZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és Kiskunhalas Város Önkormányzata támogatta. Dr. Molnár Gergely, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet osztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy egyre többen olvassák az erdélyi irodalmat, amit biztatónak nevezett.

A rendezvény végén – az eredményhirdetés után – a Semmelweis téren, az Erdélyi Csillagok Fájánál felavatták az Erdélyi Helikon íróinak emléktábláját, majd a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékhelyen.

Jánoshalmi és kiskunmajsai sikereket hozott a versengés

Eredmények, általános iskolások: 1. Balázs Gábor Rudolf (Szent Anna Katolikus Iskola és Óvoda, Jánoshalma), 2. Harnóczi Virág Eszter (Szilády Áron Református Gimnázium, Kiskunhalas), 3. Donku Eszter (Péterfalvi Református Líceum, Kárpátalja).

A zsűri különdíjasa: Takács Alina (III. Béla Gimnázium, Baja), az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület különdíjasa: Szlatki Áron (Munka Utcai Alapiskola, Komárom), Kiskunhalas Város díjazottja: Szabó Vivien (Szent Gellért Katolikus Iskola és Óvoda, Kiskunmajsa), a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium különdíjasa: Maczkó Fanni (Eötvös Utcai Iskola, Komárom). Bányai Gábor országgyűlési képviselő külön­díját kapta: Kiss Attila Dezső (KRK Központi Általános Iskola, Kiskunhalas). A kiskunhalasi Fidesz különdíjasa: Paál Emese Boglárka (Szent Gellért Katolikus Iskola és Óvoda, Kiskunmajsa), a Halasi Csipke Közalapítvány különdíját György Szabolcs (Elekes Vencel Általános Iskola, Gyergyóújfalu) vehette át.

A középiskolások eredményei: 1. Tabajdi Anna (Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Kiskunmajsa), 2. Kocsis István (II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Kiskunhalas), 3. Bukovszky Dorottya (Deáki Alapiskola, Felvidék).

A zsűri különdíja: Bús Johanna (Szilády Áron, Református Gimnázium, Kiskunhalas), az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület különdíja: Zsebi Emma (III. Béla Gimnázium, Baja), Kiskunhalas Város különdíja: Bata Viola (Szilády Áron Református Gimnázium, Kiskunhalas), a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium különdíja: Ladanti Flóra (Péterfalvi Református Líceum, Kárpátalja), Bányai Gábor országgyűlési képviselő különdíja: Czajglik Boglárka (Marianum Gimnázium, Felvidék), a halasi Fidesz-csoport különdíja: Petelei Ildikó (Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Kiskunmajsa), a Halasi Csipke Közalapítvány különdíja: Balázs Nikoletta (Április 7. Egészségügyi Középiskola, Újvidék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!