Szabadszállás

2019.04.12. 14:00

Érdeméremmel ismerték el Bencze Ildikó munkásságát

Gasztronómiáért Érdeméremmel tüntette ki a közel­múltban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Bencze Ildikó szabadszállási önkormányzati képviselőt, a Kisváro­sunkért Egyesület alelnökét. A rangos kitüntetést a szövetség Mestervacsoráját megelőző közgyűlésen adta át számára Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

Gulyás Sándor

Bencze Ildikó

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Bencze Ildikó közel tíz éve foglalkozik kulturális, gasztronómiai és hagyományőrző programok szervezésével, 2010-ben lett a helyi nótaestek háziasszonya, segítve a kezdeményezők, Szabó Sándor, Oszlánszki Lajos és Balázs Gyuri bácsi munkáját.

– Szabadszálláson a 60–70 éves korosztályt már nagyon nem lehet kimozdítani a városból. Semmi másról nem szól az életük, csak a munkáról. Ezért gondoltuk azt, hogy helyükbe hozzuk kedvenceiket. Ünneplőbe öltözzenek, és ha csak néhány órára is, de jól érezzék magukat, kiszakadva a szürke hétköznapok taposómalmából. A minőséget szem előtt tartva, telt házas estjeink közönsége mindig jó hírű zenészekkel nótázhat együtt – mondta el érdeklődésünkre Ben­cze Ildikó.

Bencze Ildikó
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A mára már országosan is elismert gasztro-kulturális rendezvény, a Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivál létrehozásában, megszervezésében és lebonyolításában kiemelkedő szerepet töltött és tölt be ma is Bencze Ildikó.

– A kolbásztöltő verseny megszervezésének gondolata öt éve, egy baráti beszélgetés közben fogalmazódott meg Darabos Józsefben, Szabó Sándorban és bennem. Először csak szűk körben szándékoztuk összemérni tudásunkat. Végül abban maradtunk, hogy ne aprózzuk el a dolgot, a háziverseny helyett rendezzünk hagyományőrző fesztivált. A kezdeményezés országos hírű gasztro-kulturális eseménnyé nőtte ki magát, de a határon túlról is egyre több vendég érkezik hozzánk. Rendezvényünk megszervezése évről évre sokkal könnyebben megy, mivel egyre többen állnak mellénk és támogatják annak megvalósítását, fontosnak érzik sikerét. A fesztivál elsősorban a hagyományőrzésről szól, ahol többek között népszerű előadókkal is megismerkedhetnek a rendezvény látogatói. A városunkból elköltözött emberek, legyenek fiatalok vagy idősek, ilyenkor akár még külföldről is hazalátogatnak, hogy felelevenítsék a régi kapcsolatokat, barátságokat – emelte ki Ben­cze Ildikó.

Bencze Ildikót a kitüntetésre Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság, a Déli Régió elnöke terjesztette fel
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A nótaest és a kolbásztöltő fesztivál mellett egy hagyományteremtő sportrendezvény alapjait sikerült lerakni, a közelmúltban életre hívott Kisvárosunkért Egyesület szervezésében. A tavalyi évhez hasonlóan idén is meghívják a Ferencvárosi Öregfiúk válogatottját. A labdarúgás népszerűsítésén túl a legfontosabb szempont, hogy a fiataloknak örök emléket szerezzenek. A sporteseményen a magyar labdarúgás nagy ikonjaival találkozhatnak, vagy éppen pályára is léphetnek ellenük. Karácsony táján rendszeresen tartanak lencsefőzést, az ételt a rászorulók között osztják ki. A kö­zeljövő tervei között szerepel egy hagyományőrző majális megszervezése, májusfaállítással, főzőversennyel ki­bővítve.

A régi idők hangulata

Az emberek sajnos egyre inkább bezárkóznak otthonaikba. Ha ki is mozdulnak, kocsiba ülnek, elfelejtenek sétálni, nem állnak meg egymással beszélgetni. Rendezvényeinkkel a régi idők hangulatát szeretnénk kicsit visszavarázsolni, felpezsdíteni településünk közösségi életét – fogalmazott Bencze Ildikó, aki arra a kérdésre, hogy miért is vállalta és vállalja fel a programok megszervezését, csak annyit mondott: imádom látni az emberek arcát, amikor örömükben mosolyra fakadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!