Kalocsa

2018.07.10. 07:00

Tanultak a mestertől a kezdő fazekasok

A nyári táboroztatások mellett új mesterség meghonosításával is foglalkoznak jelenleg a kalocsai Fazekas Alkotóházban.

Gábor János

Az idei felnőtt-táborban a rátétes technika elsajátításában segített Kovács László

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Kalocsa Díszpolgára címmel idén kitüntetett Kovács László fazekasmester otthona és műhelye igazi turistalátványossággá, valamint a téma iránt érdeklődő műkedvelők és művészek zarándokhelyévé vált. Az elmúlt héten szárnyaikat próbálgató alkotótársak vendégeskedtek nála: velük gyakorlatilag több száz fős táborrá nőtt azoknak a fazekasoknak a száma, akiknek ő mutatta meg az első lépéseket vagy tanította be az egyes technikákat. Az iparművész új szerepet is szán az alkotóháznak: a neki adományozott szakszerű és hagyományos eszközökből kovácsműhelyt rendez be az udvaron.

– További mesterségekkel kiegészítve szeretném kézművesudvarrá bővíteni a területet. A kovácsolás pedig egy nagyon régi és szép mesterség, ezért megteremtettem a feltételeit: egy külön melléképületet igényelt – árulta el Kovács László. A fazekasmester a közösségi oldalán megjelentetett felhívásra kapott tárgyadományokat, amelyekből lassan összejött minden, a hagyományos kovácsoláshoz szükséges szerszám.

– Egy barátom igazi kovácstűzhelyet ajánlott fel, aztán sorban jött hozzá az üllő és minden olyan, akár egészen apró szerszám, amitől tud működni egy ilyen műhely – idézte fel, megjegyezve: annyira persze „nem megszállott”, hogy kitanulja ezt a mesterséget is. Mint mondta, ha elkészül és véglegesen berendezte – tervei szerint a nyár végére –, akkor indulnak a rendszeres foglalkozások, egy vendégmesterrel, Vadászi Istvánnal.

A csengődi Vadászi István gyakorlatilag minden elképzelhető kovácsszakmát (van vagy tíz) kitanult az élete során: volt hajóépítő és hajókovács, tűzkovács, patkolókovács, vagy éppen gyógypatkoló (lényegében „ortopéd cipész”). Az idén 75 éves mesternél több tapasztalatot aligha tud bárki felmutatni: ahogy mondani szokta, „kovácsműhelybe született” – egyébként szó szerint. A Fazekas Alkotóház várhatóan a szeptemberi Kalocsai Paprikafesztiválra nyitja meg a kézművesudvar új szegletét, amit Vajda László tiszaeszlári tűzkovács, a főszékesegyház felújításához szükséges kovácsoltvas tárgyak alkotója avat majd fel.

Az idei felnőtt-táborban a rátétes technika elsajátításában segített Kovács László
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– A későbbiekben tehát ezzel a népi mesterséggel is bővül az alkotóház, illetve itt a nyári táborozási lehetőség – summázta Kovács László, aki az elmúlt egy hétben felnőtt alkotók számára tartott foglalkozásokat. – A július első hete már 26. éve erről szól: ilyenkor a szakmát még épp’ csak próbálgató, vagy már valamennyire ismerő alkotóknak lehetőségük van bármilyen, számukra új technológiát kipróbálni. Ez a műhely tehát egy lehetőség azok számára, akik szeretnének betekinteni a mesterségbe, akár mélyebben – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a felnőtt-táborok mindig tematikusak, vagyis ilyenkor a vendégeket leginkább érdeklő módszerekkel dolgoznak, közösen. Példaként felhozta: az egyik itt táborozó hölgy, Marika a rátétes technikát, sajátos díszítőelemek felvitelét gyakorolta.

A gyerekek szívesen korongoznak

A felnőtteknél is sokkal rendszeresebb vendégek a Fazekas Alkotóházban a gyerekek, akik számára nemcsak turnusokat indítanak, hanem bármelyik hétköznap délelőtt fogadják őket korongozni. Kovács László fazekasmester mosolyogva jegyezte meg: tényleg nagy siker az alkotótársa,

Madár Helga által levezényelt, rendszeres program, hiszen a gyerekfoglalkozások nyári időpontjai rendre már májusban telt házasak, annyi az ügyes kezű jelentkező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!