Kiskőrös

2018.07.01. 13:28

Kiskőrösnek saját ragtime-zenekara van

Gyakran fellép Kiskőrösön a Szürkeverebek Jazzband, amely örömzenéjével a Múzeumok Éjszakáján is megörvendeztette a hallgatóságot.

Barta Zsolt

A Múzeumok Éjszakáján is muzsikáltak a Szürkeverebek 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A zenekar vezetője Szászi András, egyben a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény igazgatója is. A múzeumban jazzklub működik, illetve itt tartják a zenekari próbákat is.

– A ragtime különleges, szórakoztató muzsika, mely óriási hangulatot képes teremteni. A stílus megteremtése az amerikai négerek nevéhez fűződik, akik amikor játszottak, szinte kiléptek a nyűgös, keserű életükből. Ennek a műfajnak különleges belső világa van, amely ha megfog valakit, nem ereszti el – mondta Szászi András.

Az Ős Szürkeverebek története valamikor a 80-as évek közepére nyúlik vissza, amikor a Vadkerti-tó melletti üdülőkörzetben egy Pipacs utcai nyaralóban tartottak Szászi András és barátai zenés bulikat. Később a tó partján is játszottak közönség előtt. Amikor a banda zongoristája elhunyt, véget ért egy korszak. Ekkor Szászi András Kecs­keméten dolgozott és részt vett a Bohém Ragtime Jazz Band alapításában. Amikor azonban jó két évtizede hazaköltözött Kiskőrösre, a nagy formátumú kecskeméti együttest otthagyta, mert a próbákra nehéz volt eljárnia. Otthon újra alapította a Szürkeverebek együttesét.

A Bohém Ragtime Jazz Band által szervezett fesztiválok egy-egy fellépőjét elhívták Kőrösre is, ahol együtt léptek fel a Szürkeverebek Jazzbanddel. A Benkó Dixieland Band és a Molnár Dixieland Band zenéje inspirálta a fejlődésüket. Ez utóbbi együttes tagjait ismerte évtizedek óta Szászi András. A Molnár Dixieland Band most talán a legismertebb, legnépszerűbb ragtime-­együttes idehaza, amelynek tagjai múlt szombaton koncerteztek is Kiskőrösön.

A múzeumi klubkoncertekre a közönség dobja össze a tiszteletdíjat, és minden évben jó néhány előadót csábítanak koncertezni Kiskőrösre. Sokan azt mondják, nem is annyira a gázsiért jönnek, hanem a buli kedvéért. A koncert este gyakran egy jó pörkölttel végződik, családias hangulatban.

Kőrösön többször is fellépett már Micheller Mirtill énekes-színésznő, Gyárfás István zenész, de a Mojo Workings bluesegyüttes, a Molnár Dixieland Band is játszott már a klubban, illetve a Bohém Ragtime Jazz Band is többször megfordult már ott.

Nemrég a Piramis énekesét, Révész Sándort hívták meg.

A 14 ezres városban kialakult egy zenei kultúrát szerető réteg. A közönségük magja ötven ember, akik minden koncerten ott vannak. Rajtuk kívül több száz olyan látogató is akad, akik a fellépőktől függően látogatnak el a közlekedési múzeumban működő klubba.

A Múzeumok Éjszakáján is muzsikáltak a Szürkeverebek 
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

A Szürkeverebek Jazzband a Városalapítók Napja rendezvénysorozaton kétszer lépett fel. Repertoárjuk 80-100 dalból áll.

– Az utóbbi időben egyre több Petőfi-verset is megzenésítettünk. Elvégre kiskőrösiek vagyunk, meg a versek adják is magukat – mondta Szászi András.

A tervek szerint az együttes megalapításának huszadik évfordulóján, ősszel a Szürkeverebek nagykoncertet tart a művelődési házban. Oda sztárvendégeket is meghívnak. Egy CD-felvételt is készítenek, hogy emléket állítsanak ennek a húsz évnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!