tiszaalpár

2018.07.07. 08:10

Huszonöt éve alkotnak Alpáron

Huszonöt évvel ezelőtt volt az első alkotótábor a településen. A jubileum alkalmából harmincnyolc művész munkáit mutatják majd be kiállításon.

Szentirmay Tamás

A kiskunfélegyházi Holló László Képzőművészeti Kör és a budafoki Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagjain kívül más településekről is érkeztek művészek az idei Tiszaalpári Alkotó Táborba (TAT). A rendezvénynek a Kádár Lajos Klub ad helyet, biztosítva, hogy a művészek nyugodt körülmények között tudjanak dolgozni. Természetesen nem csak a klub épületében és annak udvarán, hanem a Holt-Tisza partján és a település különböző pontjain is lehet találkozni a festőkkel.

A két művészeti vezető Török Tamás, és Neuberger István.

– A tábor idén két hétig tart, de cserélődnek az alkotók – mondta el Török Tamás a Holló László Képzőművészeti Kör vezetője. – Ez idő alatt összesen harmincnyolcan készítenek különböző alkotásokat. Évek óta a félegyházi és a budafoki egyesület adja a tábor lakóinak túlnyomó részét, de mindig hívunk vendégművészeket is. Természetesen előtte egyeztetünk, és az új művészektől egy rövid bemutatkozást, valamint pályázati anyagot kérünk. Az elmúlt években kialakult az a szokás, hogy valamilyen meghatározott témát járnak körbe a vendégeink. Ezúttal Géza fejedelem a központi téma, de persze ez nem azt jelenti, hogy mással nem lehet foglalkozni, hanem csak annyit, hogy ez a főcsapás. Ebben az évben megünnepeljük az évfordulót is: az elmúlt huszonöt év alatt a táborban született alkotásokból állítunk össze egy kiállítást. Emellett nem marad el a hagyományos tábor végi kiállítás sem, így most két tárlatot is rendezünk.

Az alkotótáborban folyó munka sem titkos. A különböző fázisokról is mesélt Török Tamás:

– Neuberger Istvánnal, a másik művészeti vezetővel meg szoktuk nézni az alkotásokat. Ha szükséges, egyéni korrektúrákat szoktunk adni, amikor már elkészültek az alkotások. Ilyenkor látjuk egymás hibáit és lehet tanulni az elmondottakból. Ahogy az elmúlt negyed évszázadban, úgy az idei táborban is vannak, akik akrillal, olajjal, rézkarccal, linómetszéssel, hímzéssel, pasztellrajzzal vagy éppen hagyományos szénrajzzal készítik el műveiket. Éppen ezért nagyon sokrétű lesz majd a kiállítás – mondta.

A tábornak vannak állandó programjai is. Ilyen a hagyományos birkapörkölt vacsora, a szalonnasütés, és az egyik vendéglátóegység által felajánlott vacsora.

Az alkotók számára az alpári önkormányzat szállást és étkezést biztosít. Ennek fejében a művészek a tábor végén egy-egy alkotást ajándékoznak az önkormányzatnak, és azoknak is, akik támogatták a tábort. A képeket a két művészeti vezető és Biczók Mihály helyi szervező javasolja. Az alkotásokat az önkormányzati fenntartású intézményekben helyezik el. A jubileum alkalmából egy katalógus is készül, ami felöleli az elmúlt huszonöt évet.

Török Tamás húsz évvel ezelőtt, még középiskolás korában járt első alkalommal a táborban. Nagy élménnyel tért haza, és az életét is úgy alakította, hogy a művészet jelentős szerepet játsszon benne. A táborlakóknak most is szerveznek közös kiállítás-látogatást, megtekinthetik Tiszaalpár nevezetességeit, csónakázhatnak a Holt-Tiszán. Az elmúlt negyed század alatt sok helyi lakos ismerkedett meg az alkotókkal, és barátságok is kötődtek. Sokan alig várják már, hogy érkezzenek a művészek és találkozhassanak velük. És természetesen akadnak olyanok is, akik lehetőségeik szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy a tábor sikeres legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!