évforduló

2018.05.19. 07:00

Keresztet szenteltek Ballószögön

Erdély elcsatolásának 100. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést Ballószögön pénteken.

Koós Kata

A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, melyet Bábel Balázs érsek celebrált a Fatimai Szent Szűz templomban. Ezt követően az érsek atya megszentelte a templomkertben felállított keresztet, melyet Ballószög testvér települése, az erdélyi Mikóújfalu közössége adományozott a községnek. Bábel Balázs prédikációjában elmondta: a kereszt mindig kettős szimbolikával bír. Szimbolizálja ugyanis a Jézus Krisztus kereszthalálához kapcsolódó fájdalmat, ugyanakkor egyben a remény és Isten szeretetének szimbóluma is, aki annyira szerette az embereket, hogy egyszülött fiát adta értünk, megváltásunkért.

 

– Emlékeztessen ez a kereszt minden magyart arra, hogy több száz kilométerre innen magyar testvérek élnek, akiket a történelem szétválasztott, de akik reménykednek, hogy egy napon eljön az igazság, és újra együtt lesz a nemzet – fogalmazott ünnepi beszédében Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere. Elmondta: a kereszt vörös andezitből készült.

– A helyi legenda szerint azon emberek vére áztatta pirosra, akik a szülőföldjükért, hazájukért harcoltak az ezeréves történelmünk nagy viharai során. Hiszem, hogy az ő lelkük is benne van ebben a sziklából kiemelt kőben. Úgy gondolom, e kő tovább erősíti, hogy összetartozunk, bármilyen politikai határ is legyen köztünk – fejtette ki az erdélyi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!