Jakabszállás

2018.05.03. 15:01

A helyi értékek összekovácsolják a közösséget

Ezekben a hónapokban sok-sok település, így Jakab­szállás is azon fára­dozik, hogy felkutassa értékeit, összeállítsa értéktárát. E munka izgalmas és egyben közösségkovácsoló is.

Sebestyén Hajnalka

A Labdarózsa énekkar helyi kötődésű dalokat énekelt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A helyi értéktár bizottság 2015 januárjában alakult meg, a tagok feladata meglátni és megláttatni a közösség értékeit és ezzel erősíteni az összetartozást. Az eredményekről a napokban adtak számot a művelődési házban megtartott rendezvényen. A programot színesítette néhány érték helyben való bemutatása. A nyugdíjasokból álló Labdarózsa énekkar régi, Jakabszálláshoz is köthető dalokat énekelt, emellett a közönség láthatta dr. Czabán László fotókiállítását, For­czekné Csilla és férje régi porcelánjait, Kecső Gizella gobelin­munkáit, valamint Koller Imre galambász galambjait.

A Labdarózsa énekkar helyi kötődésű dalokat énekelt
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Sebestyén Hajnalka

Elsőként Szabó Mihály, a helyi népfőiskola szervezője és az értéktári feltáró munka vezetője köszöntötte a vendégeket. Ezt követőn Forczekné Tóth Csilla alpolgármester, a helyi értéktár bizottság tagja szólt a jakabi értékekről.

– A Magyar Országgyűlés 2012-ben alkotta meg azt a törvényt, mely a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szól – hangsúlyozta. – Három csoportot hoztak létre: a helyi értéket, mely az alapot képviseli, valamint a nemzeti értékeket és a hungarikumokat. Szabó Mihállyal azon dolgoztunk közösen pár hónapon keresztül, hogy felkutassuk és megmutassuk, hogy milyen értékei vannak Jakabszállásnak. Községünk egy remek település, viszonylag jó környezeti adottságokkal, amit a lakosok igyekeznek kihasználni. Ezáltal vannak értékeink, még ha nem is annyira régiek – tette hozzá, majd ízelítőt adott a jakabi értékekből.

A település természet adta értékei elsősorban az agrár- és élelmiszer-gazdaságban jelennek meg a helyi termelők által nyújtott kínálatban. Több helyi asszony régi receptje is az értékek sorát gazdagítja, melyek őrzik a régmúlt emlékek ízvilágát.

A község jó elhelyezkedése és adottságai miatt a turizmusra is alapoznak emberek, ki-ki a maga specialitásával öregbíti Jakabszállás jó hírnevét. A településen egyre többen sportolnak és vannak kiemelkedő sportemberek is.

Sajnos, Jakabszállásnak megőrzött régi értékei közül kevés maradt fenn. Néhány épített érték azonban még ma is a múltat idézi, mint például a Wolford-dűlői iskola, a felsőjakabi iskola, a Sántha kúria, a vasútállomás, vagy a Jézus Szíve Római Katolikus Templom. A kulturális örökségük legrégebbi értéke Jakabszállás címere. A különböző községi rendezvények a szórakoztatás mellett a hagyomány ápolását tűzték ki célul.

Végül a jakabi értékek sorában az ismert, közösségért sokat tevő emberek életútja is meghatározó. Így például Palánkai Tibor, Fekete János plébános és Szabó Mihály volt polgármester életútja is nagy jelentőséggel bír Jakabszállás számára.

Jakabszállás igazán régi értékei azonban már leginkább csak emlékekben és irattári anyagokban vannak. E témakörben két előadást is hallhatott a közönség. Fekete János nyugalmazott plébános a saját értékfeltáró, helytörténeti munkájáról mesélt. Nemcsak az egyház életét követte nyomon, hiszen a híveken keresztül Jakabszállás történetét is jól megismerte a plébános a több évtizedes szolgálata során.

A helytörténeti kutatásokat végző Szabóné Harkai Erika nyugalmazott könyvtáros pedig előadásában Jakabszállás múltjáról, Petőfi Sándor kötődéséről tárt fel érdekes dokumentumokat.

A rendezvény végén Oláh Edit, a megyei művelődési intézet igazgatója összegezte a jakabszállási helyi értéktár eddigi munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!