Kecskemét

2018.04.20. 17:14

Ötvös Csilla szívéhez a balkáni hangzásvilág áll a legközelebb

Journey, azaz Utazás címmel jelent meg Ötvös Csilla második lemeze. Az ifjú kecskeméti klasszikus gitárművész úgy érzi, mostanra talált rá ­saját zenei stílusára. Más öröm is érte az elmúlt hetekben: tanítványa bejutott az országos gitárverseny döntőjébe.

Hraskó István

Csilla hisz abban, hogy minden zene megtalálja a maga befogadó közönségét

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– Annak idején miért éppen a gitár mellett döntött?

– Családunkban nem volt zenész, de engem nagyon vonzott a gondolat, hogy megtanuljak valamilyen hangszeren játszani. Nyolcéves koromban édesapám javasolta a gitárt, megfogadtam tanácsát, és ezt azóta sem bántam meg. Ez az a hangszer, amellyel legjobban ki tudom fejezni magamat, a gondolataimat, érzéseimet. Gyorsan, egy-két év után el is döntöttem, hogy a zenei pályát választom, erre teszem fel az életem, és már a kezdetektől nagyon foglalkoztatott az is, hogy saját szerzeményeket írjak.

 

Csilla hisz abban, hogy minden zene megtalálja a maga befogadó közönségét
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

– Kik voltak a kedvenc gitárosai, akikre felnézett?

– Minden életszakaszban más és más. Magyarországon az abszolút példakép Snétberger Ferenc, mellette a Katona ikrek, külföldről pedig Miroslav Tadic és Bosko Jovic szerb gitárművészek. Azok a zenészek gyakoroltak rám nagy hatást, akik a hagyományokat tisztelve teljesen egyedi utat jártak be, és különleges, csak rájuk jellemző zenei világot teremtettek. Én is erre törekszem.

– És hol tart az úton?

– Úgy érzem, második, Journey (Utazás) című lemezem kapcsán, az alkotás három éve alatt megtaláltam a saját stílusomat, azt a zenét, amelyben teljesen benne vagyok. Műveimben a klasszikus és a spanyol zene mellett a szívemhez leginkább közel álló balkáni hangzásvilág keveredik. Igyekeztem, hogy minden jelenlegi tudásom és érzésem benne legyen a művekben.

– A gitár talán inkább férfihangszerként van elkönyvelve. Nőként mennyire nehéz érvényesülnie ezen a pályán?

– Igen, ritka a klasszikus női gitárművész, és úgy tudom, rajtam kívül itthon más női gitáros nem ír saját műveket. Nyilván új lehet, amit én hozok és képviselek a mai zenei életben, de hiszek abban, hogy minden zene megtalálja a maga befogadó közönségét.

– Hogy bírják a körmei a játékot? Tudtommal a klasszikus gitárosok nem használnak pengetőt.

– Sajnos, eléggé igénybe vette őket a gitározás, úgyhogy most már műkörömmel zenélek, de ez nem okoz semmilyen problémát.

– A koncertek és zeneszerzés mellett oktat is. Mennyire népszerű a gitár a mai tiniknél?

– Nagyon, óriási az érdeklődés. Huszonöt tanítványom van, és még jó páran jönnének. Számomra a tanítás kölcsönös folyamat, nemcsak tudásom és tapasztalatom legjavát adom tovább, hanem ezáltal én is tanulok. Fontosnak tartom, hogy olyan légkört teremtsek, ahova örömmel térnek be a gyerekek, érzelmileg gazdagodjanak, és a zene által olyan élményben részesedjenek, amit máshol nem kapnak meg. Nagyon büszke vagyok, hogy egy tanítványom nemrég bejutott az országos

gitárverseny döntőjébe.

Többször adott önálló koncertet a Művészetek Palotájában is

Ötvös Csilla a Szegedi Tudományegyetemen végzett gitár­tanár, kamaraművész szakon, majd klasszikus gitárművész mesterképzésen diplomázott. Tanult ösztöndíjjal Németországban, az osnabrücki konzervatóriumban, és részt vett számos hazai és külföldi művész által tartott mesterkurzuson. Többször adott önálló koncertet a Művészetek Palotájában. 2015-ben részt vett a Queen of Strings versenyen, a világ első női gitárversenyén. 2015-ben jelent meg első lemeze Origin címmel, nemrég pedig a második, a Journey.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában