kecskemét

2018.02.22. 07:00

Ősztől tizenöt kiscsoport indul az óvodákban

Április 25-én és 26-án lesz az óvodai beiratkozás Kecskeméten valamennyi önkormányzati fenntartású óvodában. Ősztől összesen 15 teljesen új kiscsoport indul a városban, a gyerekek sok óvodában vegyes csoportba kerülhetnek.

Hraskó István

Ahogy az előző években mindig, múlt heti ülésén a képviselő-testület ismét megadta azt a törvény által biztosított engedélyt, hogy ahol a szoba területe lehetővé teszi – egy gyermekre jut legalább 2 négyzetméter –, ott legfeljebb húsz százalékkal túl lehet lépni a maximális csoportlétszámot. Azaz 25 helyett akár harminc gyermeket is kaphat a két óvódapedagógus. Mák Kornél alpolgármester hangsúlyozta, ez azokra az esetekre jelent biztosítékot, ha év közben családok körzetbe költözése miatt új gyerekek érkeznének az óvodába, vagy ha egy ovisról a nevelési évben kiderül, hogy sajátos nevelési igényű, őket ugyanis két vagy három gyermekként kell figyelembe venni a létszámnál.

A Juhar utcai és a Mátis Kálmán utcai óvodákban ismét indulhatnak minicsoportok olyan gyermekeknek, akik szeptember 1. és december 31. között töltik be a 3. életévüket. Király József MSZP-s képviselő felvetette, hogy a nagyobb létszámú csoportoknál plusz státuszokra lenne szükség, mert a mostani helyzetben nagy teher hárul az óvodapedagógusokra. Mák Kornél alpolgármester elmondta, a törvény szabályozza, hogy minden csoportra két óvónő és egy dajka jut, ez országosan így van. Hozzátette, az elmúlt években a gyereklétszám csökkenése miatt elbocsátásokra lett volna szükség, de az önkormányzat átszervezésekkel meg tudta tartani az óvónőket.

Tavaly az önkormányzati óvodákba összesen 889 volt a felvehető létszám, a 2017/2018-as nevelési évre összesen 1 gyermekkel többet írattak be a szülők, mint ahány férőhely van. Arról is döntés született, hogy az Árpádvárosi óvoda a jövőben Csigabiga óvoda lesz, míg a Bíró Lajos utcai a Tündérkert nevet veszi fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában