Kiskunhalas

2018.04.25. 14:00

Népszerű Halason a Bari shej mentorprogram

Bari shej, vagyis Nagylány – ezt a nevet kapta az a mentorprogram, amely a cigány lányok iskolai lemorzsolódását szeretné megakadályozni.

Pozsgai Ákos

Mára már túljelentkezés van a meghirdett Nagylány programra

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Korábban is sikeresen működtek roma lányok továbbtanulását segítő programok Halason, melyekhez hasonló képzések indulnak országszerte. Összesen 67 helyen indítják el a Bari shej mentorprogramot. A most induló 2 éves projektre 30 millió forintot nyert Kiskunhalas, és összesen húsz lány vehet részt a képzéseken.

Néhány éve, az első roma képzési program idején a városban, úgy kellett „összevadászni” a lányokat, hogy vegyenek részt a programban. A gyerekek és a szülők is kétkedtek abban, hogy hasznos lesz-e mindez számukra. Mostanra azonban a helyi roma nemzetiségi önkormányzat eljutott odáig, hogy 3-4-szeres túljelentkezés van a programban való részvételre és közülük kellett kiválasztani a húsz lányt.

A 15 éves Kincses Nikoletta szociális gondozó és ápoló szakon tanul a Vári Szabó István Szakképző Iskolában, tanulmányi átlaga 4-es. – Nagyon tetszik minden foglalkozás, jó lehetőséget látok benne. Szerencsére a szüleim mindenben támogatnak – mesélte Nikolett, akinek fiútestvére korábban ugyanebben az iskolában kőművesnek tanult és ma a szakmájában is dolgozik.

Mára már túljelentkezés van a meghirdett Nagylány programra
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Pozsgai Ákos

A program lényege, hogy hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű lányokat bevonjanak a programba, mentorok foglalkoznak velük.

– Elsősorban azokról van szó, akik gyengén teljesítenek a tanulmányi eredmények területén, vagy olyan családi háttér van mögöttük, akiknek kell a segítség, kifejezetten azért, hogy ne morzsolódjanak le – mondta Szűcs Csaba alpolgármester, a Kiskunhalasi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A városvezető szerint fontos látni, hogy csak akkor fog tudni valaki boldogulni a mai világban, ha megszerez egy szakmát, ha továbbtanul. – Szinte csak így lesz esélye, hogy olyan állást találjon, ami megalapozhatja a családja életét, ebben elengedhetetlen segítséget nyújt ez a program – vélekedett Szűcs Csaba.

A 13 éves Tóth Ramóna, aki a Kertvárosi Általános Iskola 7. osztályos tanulója, is nagyon örül, hogy bekerülhetett a programba. Ramónának – fiatal kora ellenére – határozott elképzelése van a jövőjét illetően. – Miután elvégeztem az általános iskolát, gimnáziumba szeretnék menni, utána főiskolára, majd pedig egyetemen folytatnám a tanulmányaimat, ügyvéd szeretnék lenni – mondta el lapunknak a hetedikes lány, akinek ki­váló a tanulmányi eredménye.

Zelei Barbara a Fazekas Mihály Utcai Általános Isko­lában tanul, ő kozmetikus szeretne lenni, miután letette az érettségit. Balázs Laurát, aki a Vári Szabó István Szakképző Iskola 9. osztályos tanulója, a cukrász szakma iránt érdeklődik. A nyolcadikos Kolom­pár Melánia pedig a rendészeti pályára készül – hogy rendőr, vagy más egyenruhás lesz-e belőle, azt egyelőre nem tudta megmondani, de mindenképpen ilyen területen szeretne továbbtanulni.

– A roma lányos programban különböző képzések lesznek, valamint pályaorientációs foglalkozások, a cél, hogy a roma lányok iskolai lemorzsolódását csökkentsék. Különböző felvilágosítási órákon vesznek részt, a női szerepek, a család, önismeret, konfliktuskezelés témakörében. De szerveznek majd a programban részt vevő fiataloknak különböző közösségi programokat, kirándulásokat is – tájékoztatott Simon Ilona, a projekt szakmai koordinátora. A program keretében végig figyelemmel kísérik a gyerekek tanulmányi eredményeit, és amikor szükséges, szaktanár vagy különböző szakemberek bevonásával segítenek a diákoknak.

A két évig tartó programot a Civilek a Jövőért Alapítvány valósítja meg, az európai szociális alap és a magyar állam társfinanszírozásával. – A Civi­lek a Jövőért Alapítvány számára az a fontos, hogy helyben tudjuk segíteni mind az önkormányzat szándékát, ami a felzárkóztatással kapcsolatos, mind az érintett célcsoport ­boldogulását az életben, a továbbtanulásban, a lemorzsolódás elleni küzdelemben – mondta el Huber Helga, az alapítvány elnöke.

Élhetőbbé tudják tenni a romák mindennapjait

A város valamennyi meghirdetett felzárkóztatási programon indul, Kiskunhalas mára eljutott odáig, hogy milliárdos nagyságrendben tud költeni pályázati forrásból a cigá­nyok lakta területek rendbetételére, felzárkóztatására. Közel hatvan ingatlant újítanak fel kívül-belül a közel­jövőben, emellett útépítések is lesznek, valamint felszámolják a romák lakta területeken az illegális szemétlerakókat, ahol még nincs, szennyvízcsatorna-hálózatot és csapadékvíz-elvezető rendszert építenek. Szűcs Csaba alpolgármester úgy véli, ezekkel a beruházásokkal élhetőbbé tudják tenni a romák életkörülményeit, és azok mindennapjait is, akik a helyi romák közvetlen közelében élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában