Soltvadkert

2018.03.23. 17:30

Nemzeti szörp- és lekvárversenyt rendeztek Soltvadkerten

Második alkalommal rendezték meg a szörpök és lekváron nemzeti versenyét, melynek idén is Soltvadkert volt a házigazdája.

Tapodi Kálmán

A Lantos Borházban megtartott pénteki megmérettetésen Molnárné Kárász Rita a verseny szervezője és ötletgazdája elmondta, hogy az idei versengésre 127 minta érkezett a különböző kategóriákban.

A bíráló bizottság – amely megfelelő kóstolási és bírálati gyakorlattal rendelkező szakemberből állt fel –, feladata először a szörpök és lekvárok érzékszervi minősítése volt, majd mindezek után a küllemi, megjelenési bírálata.

A hagyományos, ismertebb gyümölcsök képezték a szörpök és a lekvárok zömének alapanyagát, de nagyon sok érdekes társítást is lehetett látni a benevezett minták között. Arra majd a zsűri adja meg a választ, hogy a diólekvár-cukkini párosítás milyen ízű, de a csokoládé is feltűnt több termékben, akárcsak a vadontermű gyümölcsök és a gyógynövények. Készült például szörp: szamóca-bodza elegyítéssel, cserszegi fűszeres szőlőből vagy éppen kökényből is.

A verseny eredményhirdetését március 25-én Kiskőrösön, a IX. Duna-Tisza-közi Agrár Expo társrendezvény keretében tartják, ahol a kistermelők egy szakmai fórum keretében hallhatják az ítészek véleményét a mintákról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában