nemes ügy

2018.10.21. 07:00

A gyermekekért tetováltak a félegyházi fesztiválon

A tetoválás szinte egyidős az emberiséggel. Az önkifejezésnek ezt formáját azonban még ma is előítéltekkel fogadja a társadalom. A Kiskunfélegyházán megrendezett első tetováló fesztiválon viszont bebizonyosodott, hogy a zord külső gyakran érző szívet takar. A tetoválás szerelmesei ugyanis azért gyűltek össze szombaton a Rocktárban, hogy egy nemes ügyet támogassanak.

Vajda Piroska

A jótékony célú tetováló fesztivált Kertész-Farkas János félegyházi tetováló művész kezdeményezésére szervezték meg a Rocktárban. A kezdeményezés mellé állt Papp Anett A Béke Egy Mosollyal Kezdődik Alapítvány elnöke és Ónodi Árpád a Rocktár vezetője. De a tetováló művészek is egy emberként álltak az ügy mellé. A hagyományteremtő rendezvény bevételét a szegedi gyermekonkológia fejlesztésére ajánlották fel a szervezők.

– Igyekeztünk úgy megszervezni a fesztivált, hogy minden korosztály találjon megfelelő programot. Gondoltunk a gyerekekre is, akiknek henna és csillámtetoválással kedveskedtünk, de ki is próbálhatták műbőrön a tetoválást. A felnőtteket pedig helyszíni tetoválások, piercingezés, sminktetoválás, a barber-show és a holland fonás várta – részletezte Ónodi Árpád. Mivel a tetoválás és a motorozás gyakran elválaszthatatlan párost képviselnek, így megismerhették az érdeklődők Félegyháza épített és különleges motorjait, valamint a környező városok építőműhelyeiből érkezett custom-masinákat is – tette hozzá a főszervező.

Az első tetováló fesztiválon hét művész mutatkozott be, többek között Túri Babett, aki az első tetoválását édesapja halála után varratta magára.

– Annyira megtetszett, hogy ma már én is tetoválással foglalkozom. A tetoválás a szabadságot jelenti számomra. Öt évvel ezelőtt méhnyakrákot diagnosztizáltak nálam. Bár még nem nyilvánítottak teljesen gyógyultnak, de én tudom, hogy bármikor leküzdöm a rákot. Ezért tetováltattam magamra a koponya, a fegyver és a rózsa kompozícióját, amely azt jelképezi, hogy megküzdök a betegséggel. Erőt ad nekem, ugyan úgy mint az arcomon és a fülemen látható 26 pötty is. Ezek a 26 hónapos kemoterápiát jelképezik – nyilatkozta a Baon.hu-nak Túri Babett.

– A tetoválás egy életérzés. Minden tetoválásnak jelentése van. Az egyiket például egy nehéz szakítás, egy tizenkét éves kapcsolat után varrattam magamra. Hozzám hasonlóan sokan miután lezárnak egy korszakot vagy konfliktust az életükben, akkor csináltatnak tetoválást. Míg mások egy új életszakasz kezdetét indítják ezzel. És vannak olyanok is, akinek bakancslistájukon szerepel a tetoválás – tette hozzá Patyi Margó. – A tetoválás kortalan, nagyon sok vendégem negyven fölötti, vannak idősebb nők és férfiak egyaránt. Emléket, barátság vagy szerelmi tetoválást szeretnének. Persze olyan is van, aki egyszerűen csak divatból varrat magára. Ha az első jól sikerül, akkor általában egynél meg sem állnak – nyilatkozta Margó.

Közel fél millió forint adomány gyűlt össze a szegedi gyermekonkológia fejlesztésére a rendezvényen, melyet a Fullánk együttes koncertje koronázott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában