Baon podcast

2024.06.30. 18:31

Barta Dóra: A siker kulcsa a jövőbe tekintés – podcast

A Hír Fm vendége Barta Dóra Harangozó Gyula- és Seregi László-díjas magyar táncművész, koreográfus, érdemes művész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balettigazgatója, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója volt.

Orosz Fanni Flóra

A beszélgetés alatt Barta Dóra részletesen mesél életéről, pályájáról és jövőbeni céljairól. Az egri születésű táncművészt hosszú út vezette Kecskemétig, hiszen élt és alkotott többek között a fővárosban is.

Barta Dóra, Hírös Agóra, táncművész
Barta Dóra
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A siker kulcsa a jövőbe tekintés 

Barta Dóra elárulta: mindig a jövőbe tekint, mindig a következő célra fókuszál. Bár már kislány kora óta foglalkozott tánccal, amikor a Balett Intézetbe való jelentkezésre került a sor mégsem vágyott rá igazán. Szerencsére egyik gyermekkori barátnője is jelentkezett, így végül mégis nekivágott élete egyik meghatározó fejezetének. Akkor a több mint háromezer jelentkezőből álló mezőnyből Dóra bekerült a legjobb tizennégybe.  

Az iskola elvégzése után a sokoldalú tehetség úgy döntött valamilyen polgári pályán próbálná ki magát, de a sorsnak más tervei voltak. Dóra találkozott egy olyan mesterrel, aki a tánc egészen más aspektusát tudta megmutatni: a kortárs modern táncszínházi világba csöppent. A Budapesti Táncszínházban számos külföldi koreográfussal, rendezővel, szereplővel találkozott, ennek hatására pedig Dóra egészen más színben látta az addig beszűkültnek vélt világot. 

A Budapesti Táncszínházat a Szegedi Kortárs Balettben töltött évek követték, amit az előzött meg, hogy külföldön is szerencsét próbált. A két világ közül végül mégis a szegedi út mellett döntött, amit sosem bánt meg. A művésznő elárulta: ott vált azzá a művésszé, aki kiskora óta szeretett volna lenni.  

Barta Dóra már tíz éve a kecskeméti színházi és kulturális világ megkerülhetetlen alakja. Az alábbi felvételen további részletek derülnek ki múltjáról, jelenéről és jövőjéről: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában