Beruházás

2024.05.11. 11:16

Európa legnagyobb határátkelője épülhet meg Tompán Szerbia felé

Összesen 18 gazdasági megállapodást írt alá Magyarország és Kína a két ország csúcstalálkozóján – hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök közös sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán ezek közül ismertette a legfontosabbakat, köztük az új határátkelő megépítéséről szólót.

Pozsgai Ákos

A beruházások felsorolása között említette Szijjártó Péter, hogy megkezdik Európa legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést biztosító határátkelőhelyének megépítését Magyarország és Szerbia között.

Tompai Határátkelőhely
Képünk a Tompai Határátkelőhelyen készült
Fotó: Pozsgai Ákos  / archív-felvétel

A tervezett tompai új, teherforgalmi határátkelőhely és kapcsolódó gyorsforgalmi útszakasz előkészítése kapcsolódik az M9 gyorsforgalmi út előkészítéséhez az 51. számú és 53. számú főutak között.

Az új határátkelőhelyhez vezető szakasz új közlekedési folyosót fog létrehozni az M6-os autópálya irányából Kelebia, Szabadka (és ezen keresztül Újvidék és Belgrád) irányába, míg a kelet-nyugati irányú ág távlatban folytatódhat az M5 autópálya és Szeged irányába, amivel később majd tovább alakulhat a gyűrűs-sugaras útszerkezet az ország déli területein. Az új közlekedési folyosó és átkelőhely egyrészt a meglévő forgalmi viszonyok kezelésével, optimálisabb levezetésével tehermentesítené a térség közútjait, másrészt pedig az új közlekedési hálózatok megteremtése a térség gazdasági potenciálját is erősítheti.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában