Ökoturisztikai központ

2024.03.14. 07:00

A nemzeti ünnepen tavaszi menetrenddel indul a gemenci vasút

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja is teljes szolgáltatással várja március 15-től Pörbölyön a kirándulókat

Márton Anna

Gemenc-Pörböly Tavaszi menetrend szerint közlekedik 2024. március 15-től a Gemenci Állami Erdei Vasút. A Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja is a nemzeti ünnepen várja először a látogatókat teljes szolgáltatásával, minden nap 8 és 17 óra között.

gemenc zrt, vasút, nemzeti ünnep
A nemzeti ünnepen tavaszi menetrenddel indul a gemenci vasút
Forrás: Beküldött fotó

Hétköznapokon az ingyenesen igénybe vehető parkoló, a játszótér és a közeli vadmegfigyelő erdei állatai látogathatók, az erdei vasút és a kiállítások csak előre bejelentkezett csoportok számára érhetők el. Hétvégén és ünnepnapokon azonban teljes szolgáltatással várja a látogatókat a gemenci erdőgazdaság.

Hétvégi és ünnepnapi szolgáltatások

Hétvégenként és ünnepnapokon menetrend szerint 10-kor, 12-kor, valamint 14:20-kor indulnak az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről a Gemenci Állami Erdei Vasút járatai Malomtelelő állomásig. Az utolsó vonat a Gemenci erdőből 15:25-kor indul vissza. A jegypénztár 9 és 15 óra között tart nyitva.

A Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben és a Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőbe című kiállítások 9 és 15 óra között látogathatók a hétvégén. Emellett a vadmegfigyelő, büfé, vizesblokkok és ingyenes parkolás is várja a kirándulni vágyókat.

A Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben tárlat az információk befogadását audiovizuális elemekkel is segíti. Színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint hód és vidra dioráma is várja mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő életközösségét, az erdész évszázados hivatását, valamint a Sárköz népművészetét.

A Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas tárlat több mint 300 fotó, infografikák, érintőképernyős multimédiás pultok és játékok segítik az ismeretek befogadását. A kiállítást úgy alkották meg, hogy a kisgyermekektől a szakemberekig mindenki megfelelő és érdekes információhoz jusson a gímszarvasok egy évciklusáról.

Megtekinthető a három gemenci kötődésű világrekord trófea másolata, és ízelítőt kapunk a világ népeinek szarvaslegendáiból is. A kiállítótérbe lépőt a regösénekek csodafiúszarvasának nagyméretű üvegképe fogadja, mögötte áll a stilizált magasles, amelyre felkapaszkodva különleges perspektívából bontakozik ki az épület faragott gerendás tetőszerkezete. A küzdő gímbikákat bemutató, körbejárható dioráma pedig testközelbe hozza a csak a szarvasbőgések idején megfigyelhető, a szarvastehenekért harcoló bikák lélegzetelállító összecsapását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában