Tompa

2024.03.19. 14:30

A „vidék körútja” lehet az ország leghosszabb autópályája

A tervezett M9-es autópálya lehet az ország leghosszabb autópályája, amely Kőszegtől Debrecenig, mintegy 300 kilométer hosszú lesz. Az M9-eshez kapcsolódó hír, hogy már készülnek a Tompától az országhatárig futó gyorsforgalmi út, valamint egy új teherforgalmi határátkelőhely tervei is.

Tapodi Kálmán

A magyarepitok.hu híradása szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a RODEN Kft. és a FŐMTERV Zrt. készítheti el a Tompától az országhatárig a mintegy 7 kilométer hosszú és 2x2 sávos gyorsforgalmi út, valamint egy új teherforgalmi határátkelőhely terveit. Mint írták: ez a két cég adta a legjobb ajánlatot az uniós közbeszerzési hirdetmény szerint, az M9 déli lekötése folytatásaként épülő út nyomvonalának kijelölésére, a környezetvédelmi engedélyek megszerzésére és a tanulmányterv elkészítésére.

m9, autópálya, gyorsforgalmi út, déli elkerülő
Készülhetnek a Tompától az országhatárig futó gyorsforgalmi út tervei
Forrás:  Bernát Benjámin/magyareitok.hu

A szakportál arról is beszámolt, hogy tavaly októberben írták ki azt a közbeszerzési tendert, ami az M9 gyorsforgalmi út újabb szakaszának tervezésére vonatkozott.  A 2023 októberében megjelent hirdetményben az M9 gyorsforgalmi út 51-es és 53-as főút közötti, mintegy 57 kilométer hosszú szakasza, a déli lekötés Tompáig, valamint a jánoshalmi mérnökségi telep és kerékpárút tervezése Jánoshalma és Kiskunhalas között szerepelt. Hozzátették: a kiírásban ezek mellett még szerepelt, hogy megépülhet az 51-es főúthoz kapcsolódó bajai déli elkerülő és 2x2 sávosra bővíthetik 47-es út az algyői Tisza-hídját is.

– Hazánk leghosszabb, mintegy 300 kilométer hosszú autópályája a jelenlegi, sugaras gyorsforgalmi utak között létesítene kapcsolatot. Eddig mintegy 20 kilométernyi szakasz készült el belőle. Az M9-et a vidék körútjaként is nevezik, az országot nyugatról-keleti irányba átszelve Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Pécs, Kaposvár, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Körmend, Szombathely, Kőszeg városokat kötné össze – olvasható a magyarepitok.hu oldalon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában