Megemlékezés

2024.03.15. 21:24

Emléktáblát avattak Diószegi Balázs tiszteletére Kunszentmiklóson – galériával, videóval

Két helyszínen tartottak megemlékezést pénteken az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója tiszteletére Kunszentmiklóson. Ünnepélyes keretek között avatták fel a tájháznál a Diószegi Balázs emléktáblát, a központi rendezvényt a városközponti szoborparkban tartották meg.

Gulyás Sándor

A nemzeti ünnep első helyszínéül a tájházat választották és avattak emléktáblát Diószegi Balázs Munkácsy-díjas festőművész tiszteletére a kunszentmiklósiak. Az épület volt hajdan a „parasztfestő” szülőháza, amit jelenleg a Kunszentmiklósi Értéktár Kör tagjai gondoznak, a felújítás után a paraszti világot idéző bútorokkal, használati tárgyakkal rendeztek be. Az avatóünnepség szónoka, Bődi Szabolcs emeritus polgármester elsőként Túri Török Tibor szobrászművész, az emléktábla megalkotójának munkásságát méltatta. Elmondta, az alkotó nevéhez százharminchárom köztéri szobor fűződik, ezek közül három Kunszentmiklóson található.

ünnep, megemlékezés
Ünnepi megemlékezés Kunszentmiklóson
Fotó: Gulyás Sándor

– A szülőházra kerülő alkotás az élete teljében lévő művésztanárt ábrázolja realista eszközökkel, érthető formai megfogalmazásban. Ez jellemzi Túri Török Tibor alkotói stílusát, ami különösen a hazánktól elcsatolt részekre készített munkáiban jelentkezik szuggesztív erővel – fogalmazott Bődi Szabolcs.

A domborművet Lesi Árpád polgármester és Bődi Szabolcs emeritus polgármester leplezte le. A résztvevők az Iloncsuk Szabadcsapat és a Kunszentmiklósi Őrzők Tánccsoport vezetésével vonultak az ünnepség másik helyszínére, a szoborparkba. A történelmi eseményeket és Petőfi Sándor alakját Bartha Levente székelyudvarhelyi előadóművész idézte meg.

– A 48-as forradalom óta a Kárpát-medencében a magyar szabadság magasztos értéke mindig napirenden van. Több alkalommal megpróbáltak szétosztani minket de lélekben egy dobbanó szívként újra és újra jelt adunk magunkról. Nem akarunk és nem is fogunk hótömte szájjal élni. A szívdobogások havat olvasztanak. Ezt a szabadságvágyat, ezt az élni akarást, a mi példánkat követve, mellénk fognak állni a szomszédos nemzetek. Mert csak az igazságot, szabadságot gyakorló ember tud  tanulni, dolgozni, gyarapodni a tiszta szívű népek, nemzetek javára – fogalmazott beszédében Bartha Levente.

A lelkesítő szavak után az intézmények, alapítványok, civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait az emlékművek talapzatánál. A rendezvényen közreműködött a Varga Domokos ÁMK Napközi Otthonos Óvoda Pöttöm Park Óvoda Nyuszi csoportja, Oláh Ibolya és Juhász Éva Ágota a Kunszentmiklósi Őrzők Tánccsoport tagjai, valamint Mizsei Molli.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában