Prevenció

2024.02.08. 16:40

Az áldozattá válás megelőzésére dolgoz ki közös programot a kecskeméti önkormányzat és a minisztérium – galériával

2025-re minden megyeszékhelyen létrehoz Áldozatsegítő Központot az Igazságügyi Minisztérium, valamint a kiberbűnözéssel szembeni szemléletformáló programot indít Kecskemét önkormányzata a minisztériummal közösen – erről tájékoztatott Király Nóra miniszteri megbízott és Engert Jakabné alpolgármester a kecskeméti Áldozatsegítő Központban megtartott csütörtöki tanácskozás után.

Horváth Péter

A kiber bűnözéssel szembeni szemléletformáló programot indít Kecskemét önkormányzata a minisztériummal közösen

Fotó: Bús Csaba

A jelenlegi és jövőbeni együttműködések az áldozatsegítés még hatékonyabb megvalósítása érdekében címmel tartottak zártkörű megbeszélést az Igazságügyi Minisztérium képviselői, dr. Répássy Róbert miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár és Király Nóra miniszteri megbízott Kecskemét városvezetésével és a helyi hivatalok, hatóságok vezetőivel, valamint a térség országgyűlési képviselőivel csütörtökön. 

A kecskeméti Áldozatsegítő Központban megrendezett tanácskozást követő sajtótájékoztatón Király Nóra elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium célja 2025-re minden megyeszékhelyen Áldozatsegítő Központot nyitni. Jelenleg 13 ilyen központ működik az országban, néhány hete adták át a 13. szolgálatot Zalaegerszegen dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel. A cél az, hogy senki ne maradjon segítség nélkül, bárki, bármilyen áldozattá válással kapcsolatos ügyben érintett, felkereshesse a központot és ott segítséget kapjon – ezért is kezdtek országjárásba a miniszterhelyettessel.

Hangsúlyozta: a kecskeméti központ igazán jól működik, majd kiemelte, hogy az Igazságügyi Minisztérium koordinálásában 140 különböző szervvel, céggel, civil szervezettel, és segélyszolgálattal van együttműködési megállapodása a minisztériumnak. Király Nóra arról is beszélt, hogy kiemelt feladat az egyre terjedő kiberbűnözés visszaszorítása, minek érdekében munkacsoport jött létre minisztériumban, illetve abból a célból, hogy a áldozatoknak a leggyorsabb segítséget nyújtsanak mind anyagilag, mind pszichológiailag. 

A kecskeméti megbeszélés fő témáját is ez a problémakör szolgáltatta. Király Nóra bejelentette, hogy Kecskemét önkormányzatával együttműködést indítanak annak érdekében, hogy edukálják a lakosságot a kiberbűnözés veszélyeiről, már óvodáskortól, megelőzve az áldozattá válást.

Engert Jakabné alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat örömmel biztosítja az infrastruktúrát az Áldozatsegítő Központ munkájához, annál is inkább, mert az elmúlt négy évben szoros kapcsolat alakult ki a központ és a Gyermekjóléti Szolgálat között. Az alpolgármester megköszönte a központ munkáját, kiemelve annak magas színvonalát, majd arról beszélt, hogy kiemelt felelősséggel bír az önkormányzat a kiberbűnözés áldozatává válás megelőzésével kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a nem fizikai jellegű bűncselekmények száma egyre emelkedik, ami az önkormányzathoz érkező bejelentésekből is látható. Ezért a minisztériummal közösen elkezdenek dolgozni egy prevenciós program kialakításán, ami a legifjabb generációtól a legidősebbekig mindenkinek szól.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában