Betegség

2024.02.06. 13:50

A méhnyakrák megelőzésére hívták fel a figyelmet Kecskeméten – galériával

A kecskeméti Széchenyi István Közösségi Ház hétfői eseménye a méhnyakrák megelőzésére hívta fel a figyelmet nőgyógyász és mentálhigiénés szakember segítségével.

Orosz Fanni Flóra

Dr. Seregély Attila szülész-nőgyógyász, daganatsebész szakorvos mesélt a megelőzés és a szűrővizsgálat fontosságáról

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Hétfőn a Széchenyi István Közösségi Házban ingyenes, méhnyakrák prevencióval kapcsolatos előadással készültek az érdeklődőknek a Mályvavirág Alapítvány kezdeményezésében. A szervezet 2013-ban indult, mely két fő vonal mentén dolgozik. Az egyik a humán papillomavírus-, a HPV-prevenció, a másik a nőgyógyászati daganattal érintettek segítése. A szervezet jelképe a mályvavirág, mely az érett nő virága: szívós, kitartó és nagyon szép virág, olyan, mint a női lélek. Csak van, hogy szirmaink megsérülnek – olvasható az alapítvány bemutatkozásában.

A hétfői eseményen először dr. Seregély Attila szülész-nőgyógyász, daganatsebész szakorvos mesélt a megelőzés és a szűrővizsgálat fontosságáról. A méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb rosszindulatú betegség a nők körében, évente pedig körülbelül 500 ezer beteget diagnosztizálnak vele. A kiváltó okok között szerepelhet a gyakori partnerváltás, a nemi fertőzések, a dohányzás, a fogamzásgátlók, de a legfőbb kockázati tényező a HPV fertőzés. A HPV fertőzés csaknem száz százalékban felelős a méhnyakrák kialakulásában, ezért merült fel a védőoltások igénye. Bár a fertőzés hetven százalékban magától elmúlik, oltás nélkül nincs védettség, és bármikor újra lehet fertőződni. A több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező nőgyógyász éppen ezért felhívta a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok betartására és a védőoltás igénylésére, hiszen mindössze néhány percet és egy kis kellemetlenséget vesz igénybe a megelőzés, viszont akár az életünket is megmentheti egy kis odafigyelés. 

A nőgyógyász előadását dr. Kovács Fatime mentálhigiénés szakember, holisztikus terapeuta gondolatai követték, aki a betegség, a kezelés és a gyógyulás lelki okairól mesélt a közönségnek.  

– Abban hiszek, hogy minden út önmagunkhoz vezet el. Minden problémában egyben ott van a megoldás is – vallja a szakember. 

A betegségek átvészelésében tehát nem elegendő a puszta gyógyszeres kezelés, hiszen testben és lélekben is érezni és akarni kell a gyógyulást.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában