Újév

2024.01.01. 07:55

Tutira megy a lencsével és a malachússal a díjnyertes soltszentimrei szakács

Az újév első napjához számos hagyomány és babona köthető. Nem mindegy, hogy mit eszünk és mit teszünk. Az újévi hagyományokra még azok is nagy figyelmet fordítanak, akik különösebben nem hisznek a népi babonákban. Így van ezzel a huszonkilenc esztendős soltszentimrei Balog Martin, a Magyarok étele szakácsverseny idei évi győztese is. Ő sem tudja elképzelni az ünnepi asztalt lencse és malachús nélkül.

Gulyás Sándor

Balog Martin, a Magyarok étele szakácsverseny idei évi győztese

Fotó: TV2

A babona szerint lencsét azért kell enni, hogy sok pénzünk legyen. A malachús fogyasztása pedig a szerencsével függ össze, hiszen a tömzsi négylábú előre túrja a földet, és „kitúrja a szerencsét”. Balog Martin ajánlata a szilveszteri lencsés malacragu leves, aminek elfogyasztása után mindenki megnyalja majd mind a tíz úját.

− A lencsét megmossuk és beáztatjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk. A szalonnát is kockára vágjuk és megpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát és tovább pirítjuk, majd megszórjuk egy kis fűszerpaprikával. Ezt követően adjuk hozzá a bőrös malaccombot, pároljuk majd megszórjuk sóval és köménymaggal. Öntünk alá egy kevés vizet és lefedve pároljuk a húst 30 percig. Belekeverjük a lencsét, a zöldségeket (sárgarépa, gyökér, fejes káposzta, gomba) és a babérlevelet. Mindezt felöntjük vízzel, további 15 percig főzzük. Végül beletesszük a burgonyát is, puhára főzzük, és egy kevés tejfölös habarással ha kell sűrítünk rajta. Az ételt finomra vágott nyers lilahagymával és tejföllel kell tálalni − sorolta a TV2 Séfek séfe műsorából közismert szakács.

Akinek nem elegendő a lencse és a malachús nyújtotta biztonság, a többi babonát is érdemes betartani. Nem szabad csirkét vagy tyúkot fogyasztani mert elkaparja szerencsét. A pulyka mérgelődést, veszekedést hoz a házhoz. Újév napján „tiltott étel" a hal, mert elúszik vele a szerencsénk. Nem mindegy a rétes rúd mérete sem, hiszen minél hosszabb, annál boldogabb lesz az életünk. Aki pedig arra vágyik, hogy munkája gyümölcsöző legyen az esztendőben, az mindenképpen egyen sok gyümölcsöt január 1-én. Szintén régi babona az is, hogy ha megszegünk egy kenyeret, akkor nem fogunk éhezni. A mondás szerint amilyen az év első napja, olyan lesz az egész év. Így az sem mindegy, hogy mit cselekszünk január 1-én.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában