Budapest

2023.11.16. 16:40

Országos pályázaton díjazták a halasi Bárka Színjátszó Filmes Csoportot

Átadták a Belügyminisztérium Integrált Jogvédelmi Szolgálatának Tudom, hogy van jogom! Színes hétköznapok 2023 elnevezésű ellátottjogi alkotópályázatának díjait Budapesten. Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen hangsúlyozta: a szociális gondoskodást jól végezni csak együtt lehet, ebben sokat lépett előre Magyarország az elmúlt időszakban, hiszen a gondoskodás már közös feladata az államnak, a helyi közösségeknek és az önkormányzatoknak.

Pozsgai Ákos

A képen a díjnyertes film készítői

Forrás: Beküldött fotó

A bentlakásos szociális intézmények az otthont pótolják, de fontos, hogy valódi otthonná alakítsák azokat – idézte a helyettes államtitkárt a Magyar Távirati Iroda. Csizi Péter elmondta, hogy a tervek szerint a nagy intézményeket 2036-ig megszüntetik, a támogatott lakhatás, kisebb otthonok kialakítása, családiasabb körülmények megteremtése a cél. Fontos, hogy a dolgozók és az ellátottak családot alkossanak, megélhessék a társadalmi egyenrangúságot – emelte ki Csizi Péter, aki szerint ennek a megvalósulását segíti az Integrált Jogvédelmi Szolgálat, amely gondoskodik a betegek, ellátottak és gyermekek törvényben meghatározott jogairól.

A jog betartatása szigorú, de a környezetet barátságossá kell tenni, ezért évek óta hirdetnek tehetségkutató rajzpályázatokat, ezeken mindenki bemutathatja, mihez van joga, és ez hogyan érvényesül a mindennapokban – mutatott rá a helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy az idén csaknem hatszáz alkotás érkezett.

Novák Krisztina jogvédelmi biztos arról beszélt, elkötelezettek a mellett, hogy „valamennyi ellátott ajtaját minél szélesebbé tárják a társadalom irányába”, hogy mindenki láthassa, mennyi hit, bátorság, kitartás és szeretet van bennük, milyen értékes tagjai a társadalomnak és hogyan telnek a mindennapjaik.

Az idei pályázatra 597 pályamű érkezett az ország különböző részein lévő otthonokból három fő kategóriában: irodalom-vers-próza, rajz-festmény és videó. A különdíjakkal együtt 42 alkotást díjaztak. A pályaművekből összeállított tárlatot országszerte bemutatják szociális, közoktatási és felsőoktatási intézményekben, valamint önkormányzati közösségi terekben.

A Kiskunhalasi Bárka Integrált Szociális Intézmény a Színpadi előadási kisfilm kategóriában II. helyezést ért el, a Pintér Sándor belügyminiszter kézjegyével ellátott oklevelet az alkotók közül Gacsal Sándor, Harczi János és Vincze Tibor, valamint a csoportot segítő, szakmai felkészítő pedagógus, Bácsalmási Gabriella vették át Csizi Pétertől, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkárától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában