Megemlékezés

2023.11.13. 17:57

Katona Józsefre emlékeztek szülővárosában, Kecskeméten – galériával

Mint minden évben, idén is a Katona József Emlékházban emlékeztek meg Kecskeméten Katona József születésének 232. évfordulójáról. A hétfői ünnepséget követően koszorúzást és megemlékező beszédeket, előadásokat tartottak a Katona József téri szobornál, a város híres szülöttjének tiszteletére.

Orosz Fanni Flóra

Megkoszorúzták Katona József szobrát

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Katona József 1791. november 11-én született, a most Katona József Emlékházként üzemelő épületben. Katona József egész életében kötődött a házhoz: a születése pillanatától a haláláig. Gyermekkor című versében fogalmazta meg azt, hogy milyen volt felnőni ezen a környéken. Székelyné Kőrösi Ilona etnográfus megemlékezése alatt szót ejtett a két Katona, vagyis az apa-fia levelezésekről is. A levelekből kiderült, hogy a családjára mindig meleg szívvel gondolt, és mindig számíthatott a néhai főügyész, drámaíró. A megemlékezésen Ádám András, a Honismereti Egyesület vezetőségi tagja elevenítette meg Katona Bánk Bánjának egy részletét, Tiborc panaszát.

A déli harangszó alatt már a Katona József téren álltak a megemlékezők, képviselők, intézmények képviselői, ott hallgathatták meg Buda Ferenc: Mit sző a pók? című művét Hegedűs Zoltántól, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészétől.

Az előadás után ismételten Székelyné Kőrösi Ilona emlékező mondatai következtek. − Minden évben a téren emlékezünk meg hazánk jeles alakjáról, hiszen Katona József kora, élete, munkássága mind része Kecskemét történeteinek és értékeinek, illetve mert a mai világ számára is van még üzenete. Az író életének legelső és legutolsó pillanatáig fontos volt a hírös város. A Bánk Bán szerzője számára születésétől tragikus haláláig adott volt egy stabil pont: a szülői ház és a család – hangsúlyozta Székelyné Kőrösi Ilona.

− Katona József életében nem arathatott sikert, de ma már nem lehet eltüntetni a nemzet képzeletbeli könyvespolcáról. A színpadi bemutatók, és különösen az opera megszületése után nem csak népszerűvé, de jelkép értékűvé is vált – fejezte be emlékező gondolatait a szónok.

A megemlékezés után ismét Hegedűs Zoltán, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészének szavalata következett, aki Pintér Lajos Katona József-medalion: egy évfordulóra című költeményét elevenítette meg.

Az ünnepség végén a drámaíró nevét viselő és emlékét őrző intézmények képviselői megkoszorúzták a város híres szülöttjének szobrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában