Borkóstolás

2023.11.20. 06:50

Ha Miklós nap, akkor országos rozémustra

Az újborok első versenyei között tartják számon a Miklós-napi borversenyt. Ez a megméretés nem más, mint a hazánkban nagyon kedvelt rozé borok mustrája. Filus János főszervezőt, a Kunsági borvidék alelnökét kérdeztük a mostani versenyről.

Barta Zsolt

A felvételen a Filus János, a Kiskőrösi Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimázium kertészmérnök tanára, és két bor és pezsgőgyártó végzős technikus tanuló a kiskőrösi Márton-napi bormustrán (balról) Krizsán Anita és Ba Amina

Fotó: Barta Zsolt

Mint arról már korábban beszámoltunk, az idén huszonnegyedik alkalommal szervezik meg a borversenyt, melynek az a pikantériája, hogy december 6-án Miklós napján tartják Kunszentmiklóson. A zsűri tagok között többen is − hét bizottság elnökei − Miklósok, akik közül a jól ismert dr. Kállay Miklós emeritus professzor a verseny elnöke. 

Hogy milyenek lesznek a rozék? A Kaskantyúi Hegyközség elnöke szerint jó eséllyel magas minőségűeket értékelhetnek majd a zsűritagok. Az elmúlt napokban ugyanis két Márton-napi rendezvényen már szép italokat kóstolhattak a borászok. Az idei év szépen indult, nem volt jelentős fagy, a csapadék időben érkezett, a nyáron a hőmérséklet a megfelelő mennyiségű csapadékkal együtt elősegítette a gyümölcs fejlődését. A szüreti hetekben is jól alakult az időjárás a betakarításhoz. 

A borverseny országos jellegű, a szőlőtermesztő vármegyékből érkeznek majd a minták, ahonnan 250-350 bort küldenek a pincészetek. 

A versenyző italok többségét adottságánál fogva a Kunsági borvidék biztosítja. Filus János elmondása szerint az Alföldön kívül sokan neveznek a Mátrai, az Egri borvidékekről, Sopron környékéről, a balatoni borvidékekről és a Dunántúl más térségeiből is. 

A tavalyi verseny hat nagy aranyérméből négy a Kunsági borvidékről származott, akárcsak a különdíj. Ez azért is fontos, hogy idehaza mindenki lássa: a rozé borok fellegvára a Kunsági borvidék. Az érdeklődők a Facebook-oldalon találhatják majd meg az elektronikus nevezési lapot, a felhívást, és majd az eredményeket is – mondta végül Filus János szőlész.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában