Miklós Napi Rozé Borverseny

2023.11.15. 10:40

Országos rozé borversenyt tartanak Kunszentmiklóson

Hagyományosan Miklós napján rendezik meg az országos rozé borversenyt Kunszentmiklóson. A verseny célja a rozé és siller borok, gyöngyöző borok, pezsgők minőségének megméretése.

Gulyás Sándor

Archív-felvétel

Fotó: Gulyás Sándor

A verseny célja továbbá ezen kiváló borok propagálása, fogyasztókkal minél szélesebb körben történő megismertetése, piacra jutásuk elősegítése. Sajtón keresztül a fogyasztók tájékoztatása a sajátos készítési technológiáról, melynek köszönhetően a rozé és siller borok egyedülálló módon egyesítik a kék szőlőből származó zamatgazdagságot a fehérborok frissességével, üdeségével. 

A bíráló bizottság tagjai Miklós nevű borászok, valamint a rozé boraikkal már többször aranyérmeket nyert szakemberek. A XXIV. Miklós Napi Rozé Borverseny elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora lesz. A borverseny majdnem negyedévszázados múltra tekint vissza. Az első versenyt huszonnégy éve, Miklós napján, Miklós telepen, a borászati kutatóintézetben tartották meg. Az ötletgazda Kunszeri Miklós borászati felügyelő volt, melynek megvalósításához barátja, dr. Kállay Miklós, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora nyújtott segítséget. 

Kunszentmiklós immáron tizenhetedik alkalommal ad otthont a borászatok szakmai versenyének. A Miklós napi borverseny nagyban hozzájárult a rozé és siller borok, gyöngyöző borok, pezsgők népszerűsítéséhez, az új stílusú borok létrejöttéhez, hungarikummá válásához.

A borversenyre nevezni elektronikus úton november 24-ig lehet. A nevezési díj befizetésének határideje megegyezik a minták leadásának határidejével. A borászoknak három mintát ( legalább 0,5 literes palack) kell leadni, feltüntetve a nevező nevét, a bor megnevezését (termőhely, évjárat, cukortartalom és fajta). A borversennyel kapcsolatban további információk a facebook Rozébor nyilvános csoportban megtalálhatóak, illetve a [email protected]  e-mail címen vagy a +36 (20)9 325-801 telefonszámon kérhetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában