Kecskemét

2023.11.10. 13:27

Elkezdődött az első TEDxNeumann konferencia – galériával

A kecskeméti Neumann János Egyetem idén először rendezte meg a TEDxNeumann konferenciát, melyen az egyetemen hallgató és előadó szakemberek, valamint ismert hazai és nemzetközi kutatók, vállalkozók egyaránt előadnak.

Orosz Fanni Flóra

A TEDxNeumann konferencia megnyitóján köszöntőbeszédet mondott Dr. habil Fülöp Tamás, az egyetem rektora.

Fotó: Bús Csaba

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, mely 40 éve indult Kaliforniából, és mára világszerte fogalommá és számos világméretű kezdeményezés táptalajává vált. Az előadások mellett a rendezvény célja kulturális élményt kínálni a látogatóknak, így a TEDxNeumann izgalmas pódiumbeszélgetésekkel, képzőművészeti bemutatókkal, interaktív VR szobával, tőzsdeszimulációs workshoppal, innovatív közlekedési eszközök bemutatójával és egy egyedülálló, Neumann János eredeti leveleiből összeállított kiállítással is készült az érdeklődőknek. A rendezvény házigazdája Árvai Zoltán, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kommunikációs vezetője.

A kecskeméti egyetem páratlan rendezvényének előadói az innovációról, a fenntarthatóságról, eurázsiai eredetünkről és kapcsolódásainkról, valamint a minket körülvevő emberi és technikai világról mesélnek, megosztva elképzeléseiket, gondolataikat, tapasztalataikat, történeteiket. A TEDx egy nemzetközi konferencia, tehát a területükön egyedülálló szakemberek a világ számos pontjáról érkeztek.

Az előadók között szerepel Kecskemét város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is, aki Csillagok találkozása címmel tartott előadást. A hazai innovációt képviselik többek között: Balogh Péter startupper; Zoboki Gábor DLA habil. Kossuth- és Ybl-díjas építész; Megyeri Szabolcs kertészmérnök és a Neumann János Egyetem egykori hallgatója, Dudás Viktor filmszakértő; Dr. Dörfler Viktor, a mesterséges intelligencia stratégia professzora és Farkas Bertalan vadászpilóta, űrkutató, űrhajós, eszperantista. A konferencia nemzetközi szereplői: Hussein Al-Mahmoudi, a Sharjah, a Kutatási és Technológiai Park vezérigazgatója; Dr. Mandeep Kaur Rai Dhillon, nemzetközi érték-szakértő; Ellie Lee, közlekedés- és várostervező.

A TEDxNeumann konferencia megnyitóján köszöntőbeszédet mondott Dr. habil Fülöp Tamás, az egyetem rektora. 

− Feladatunk nem mást, mint a magyar nemzet sajátosságait, mint ereklyét megőrizni. A magyar népet erényeit, erőit kifejtve és nemesítve a világnak megtartani

 – idézte a rektor Gróf Széchenyi István gondolatait.

Őt követte Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetem konzisztóriumi elnöke, aki szintén néhány mondattal köszöntötte a közönséget, kiemelve a TEDxNeumann mottóját: „A jelen bajnokai a jövő hősei.” − Nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben a teremben tele vagyunk bajnokokkal, és tele vagyunk hősökkel – fogalmazott Csizmadia Norbert, aki a Neumann János Egyetemre olyan helyként, olyan intézményként hivatkozott, ahol minden összeér, ugyanis az egyetemet a hosszútávú fenntarthatóságra és a tehetséggondozásra építik.

− Én azt vallom, az élet utazás, az utazás zene, a zene energia, az energia élet. Egy nagyon izgalmas utazás vár ránk a mai napon – nyitotta meg Csizmadia Norbert az első hazai TEDx konferenciát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában