Minikonferecia

2023.11.16. 11:46

Családtörténeti érdekességeket hallhattak az érdeklődők Petőfi Sándorról Kecskeméten – galériával

A Bács-Kiskun vármegyei családfakutató csoport Családtörténeti érdekességek Petőfi Sándorról címmel minikonferenciát tartott szerdán a kecskeméti Katona József Könyvtárban.

Orosz Fanni Flóra

Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus mesélt Petőfi iskolás éveiről

Fotó: Orosz Fanni Flóra

A Katona József Könyvtár előadójának sorai megteltek, az érdeklődő közönség pedig öt előadást hallgathatott meg szerdán.

Elsőként Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus mesélt Petőfi iskolás éveiről, és tisztázta az eddigi kételyeket: a köztudatban kilenc iskola szerepelt a történetében, viszont csak nyolc intézményt tudhatott maga mögött a költő. Többek között három évet is a kecskeméti evangelistáknál töltött, így már gyermekkorában is kötődött a hírös városhoz.

Második előadóként Gönczi Gergő levéltáros állhatott fel a pódiumra, aki Egy új rokon és egy imposztor Kecskeméten címmel tartotta meg előadását. Őt követte dr. Kertész Botond történész, aki Petőfi és rokonai a pesti szlovák elemi iskolában címmel mesélt Petőfi életének mérföldköveiről. Az est folyamán szót kapott még Végső István történész (Hogyan legyünk Petőfi pótnásznagya?) és a fülöpszállási Székely Gábor műgyűjtő, helytörténész is.

Petőfi Sándor ezer szállal kötődött Kecskeméthez, az előadásokban erre különösen kitértek a szónokok. Minden előadónak 15 perc állt rendelkezésére, de egytől egyig hangsúlyozták, hogy hazánk hősi alakjáról akár órákon át tudnának mesélni, hiszen rövid élete ellenére tartalmas történeteket hagyott maga mögött.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában