Baon podcast

2023.11.11. 15:30

Az Alföldön kevésbé ajánlott a négyévszakos gumi használata – podcast

A téli gumicseréről beszélt Govrik Ákos, a MarsoPont kecskeméti telephelyvezetője a Gong Rádió Téma című műsorában.

Horváth Péter

Fotó: Kovács Péter / haon.hu / illusztráció

A telephelyvezető elmondta, hogy hiába egyre melegebbek a telek, és mind későbbre húzódik a hidegebb napok érkezése, a hideg idő beköszöntével szükséges a téli gumi használata. Nincs konkrét időpont, hogy mikor kell, vagy érdemes lecserélni a nyári gumit, ez minden esetben időjárásfüggő. Hazánkban nincs jogszabályi előírás a téli és nyári gumi használatára, azonban a Casco biztosítással rendelkező autók esetében bekövetkezett káresemény összegének kifizetését a biztosító köti az évszaknak megfelelő gumi meglétéhez.

A két gumi között ránézésre is látszik a különbség, a futófelület mintázatában, de a másik fontos jellemzőt adó különbséget az anyagkeverék adja. A durvább bordázat a havas, csúszós körülmények közti jobb kapaszkodást, a puhaság pedig a tapadást szolgálja: a lágyabb anyagkeverék a hőmérséklet csökkenésével sem keményedik meg úgy, mint a nyári keverék.

Govrik Ákos elmondta, hogy tendencia, hogy téli és a nyári gumi is 4-5 éves korára megkeményedik, ami feltehetően annak köszönhető, hogy a gumigyártók nem kevernek elég öregedésgátló anyagot a gumikeverékbe - ennek bizonyára üzletpolitikai okai vannak. Ha egy abroncs elkezd keményedni, azzal arányosan kevésbé kopik. Azonban ez a használati értéket is befolyásolja, mert hiába a kisebb mértékű kopás, a tapadási teljesítmény mégis jelentősen csökken egy keményebb guminál.

Govrik Ákos, a MarsoPont kecskeméti telephelyvezetője
Fotó: Beküldött fotó

Szó esett arról is, hogy a négyévszakos abroncsok eladása növekszik az enyhülő telek és a spórolás miatt is. A négyévszakos gumi mintázatában a télihez közelít, anyagösszetételében pedig inkább a nyárihoz, ezért télen nem lesz annyira puha. A telephelyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az alföldi körülmények között számunkra nem elsősorban a bordázat jelentette kapaszkodási képesség, hanem inkább az összetétel szerinti puhaság, vagyis a tapadási képesség számít, ami a négyévszakos abroncs esetében gyengébb a télihez képest.

Govrik Ákos kifejtette, hogy a gumi tárolási körülményei is meghatározzák annak élettartamát. Az egyébként is hamar öregedő abroncsok használati idejét jelentősen lerövidíti a magas hőmérséklet, és az UV-sugárzás. Ezért mindig fénytől védett, lehetőleg hűvös helyen tároljuk az épp nem használt abroncsot, például lehetőleg ne a nyáron különösen felhevülő padláson. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában