KNP

2023.10.21. 13:03

Még virágzik a homoki kikerics a bugaci pusztán

Az őszi sétánk alkalmával még találkozhatunk egy-egy virágzó homoki kikericcsel a bugaci pusztán – írta honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

Virágzó homoki kikerics egyedek

Forrás: knp.hu

Fotó: Schneider Viktor

Az 5-12 centiméter magasságú homoki kikerics (Colchicum arenarium) levelei keskenyek, kb. 8-15 centiméter hosszúak, a tokok aprók (kb. 1-1,5 centiméter átmérővel), amelyek mindig közvetlenül a talajfelszín felett találhatóak. A virágzása a levelei elszáradását követően történik. A forró nyarat a hagymagumó a föld alatt vészeli át, majd az őszi esők megérkezése után bontja rózsaszín virágát. Az őszi megporzás során a több mint 10 centiméteres bibeszálban a hímivarsejtek a föld felszíne alá jutnak, ahol a megtermékenyítés történik. Toktermései az ezt követő tavasszal bújnak ki a föld alól, a levelekkel együtt – olvasható a knp.hu oldalon.

Mint írták: a gyenge terjedőképességű növényfaj érzékenyen reagál élőhelyeinek szárazodására és záródására, ez utóbbit például mérsékelt legeltetéssel lehet megakadályozni. A legeltetés nem káros rá nézve, mivel colchicin nevű erős méreganyagának köszönhetően a legelő állatok (főleg a szarvasmarhák) elkerülik. A fokozottan védett homoki kikerics mészkedvelő szubendemikus faj. Állományai leginkább homokpusztákon, homoki réteken és legelőkön találhatók. Természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában