Beruházás

2023.10.27. 17:46

Közel huszonhárom millió forintot fordíthattak az iskola korszerűsítésére Fajszon – galériával, videóval

Közel 23 milió forintot nyert a Magyar Falu Program révén a fajszi iskolaépület felújítására a Bajai Tankerületi Központ. A munkálatok során felújították az 1971-ben átadott épületszárny homlokzatát, amit hőszigeteltek, kicserélték a lépcső, a zsibongók és közlekedő folyosók padlóburkolatát és a radiátorokat. Az ünnepélyes avatót pénteken tartották a Dusnok-Fajsz Általános Iskola Fajszi Általános Iskolájában.

Tapodi Kálmán

Az ünnepélyes avatót pénteken tartották a Dusnok-Fajsz Általános Iskola Fajszi Általános Iskolájában

Fotó: Tapodi Kálmán

Az avató megkezdése előtt Nagy Gézáné tagintézmény-igazgató vezette körbe a kívül-belül felújított épületben a vendégeket, akiknek örömmel számolt be a már nagyon időszerű korszerűsítésekről.

– A kormány egyik legfontosabb célja az volt az elmúlt években, hogy fejlesszük a kistelepüléseket – hangsúlyozta beszéde során Zsigó Róbert. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: ennek köszönhetően az elmúlt esztendőkben több fejlesztés valósulhatott meg Fajszon: orvosi eszközöket tudtak beszerezni, a művelődési házat felújították, új játékokkal bővült a játszótér, minibölcsőde létesült és a községháza is folyamatosan megújul.

– A Magyar Falu Program keretében egyéb más mellett van és volt lehetőség arra is, hogy iskolákat tudjunk felújítani. Több településen ez már sikerült vagy folyamatban van az intézmények korszerűsítése – mondta el Zsigó Róbert, aki arról is beszámolt, hogy a választókerületében az elmúlt évek során 3,5 milliárd forintból újultak meg iskolák.

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az általános iskola nagyon fontos szerepet tölt be a község életében. – Összetartó ereje, közösségformáló ereje van és szervesen illeszkedik a település kulturális életébe – fogalmazott a tankerület vezetője, aki szerint nagyon fontos, hogy a gyermekek és a szüleik, akik ott laknak a helyi iskolát válasszák. Mint elhangzott: a Bajai Tankerületi Központ az elmúlt két évben kapcsolódott be a Magyar Falu Program biztosította fejlesztési lehetőségekbe és ezen időszak alatt, mintegy 430 millió forint forrásból indulhattak meg az iskolafejlesztések. A fajszi mellett az idei évben még négy iskolában végeztek hasonló munkákat, míg tavaly hat iskola újulhatott meg a tankerületben. – Nagyon örülünk, hogy bekapcsolódhattunk ebbe a programba, mert ezáltal lehetőség nyílik számunkra, hogy  kisebb településeken is kisebb-nagyobb fejlesztéseket tudjunk elvégezni – mondta Sárosi Magdolna.

– Fontosak az energetikai fejlesztések, amiket különösen hangsúlyossá tette a szomszédunkban dúló háború miatt kialakult energiaár-robbanás. Ezért is van nagy jelentősége az itt megvalósult feljesztésnek a hőszigetelésnek, a fűtéskorszerűsítésnek – jelentette ki Jánosi Mária, a község polgármestere, aki köszöntetet mondott mindazoknak, akik tettek azért, hogy mindenki megelégedésére megvalósulhasson ez a fejlesztés. Mint hangsúlyozta: a falu életében különösen fontos, hogy megtartsák az intézményt, hogy mind a nyolc osztály helyben tudjon működni.

„A holnap  iskolája nem lehet olyan, mint a tegnapé!” – idézte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtikárt Nagy Gézáné tagintézmény-igazgató, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a több mint ötven éves épült iskolaépület, most esett át a legnagyobb fejlesztésen. Az igazgatónő a község önkormányzatának is köszöntetet mondott azért a támogatásért, amivel pályázathoz kapcsolódóan, a „kisfolyosó” is megújulhatott. – Az 365 napjából, 183-at itt töltünk és nem mindegy, hogy milyen környezetben. A rendezett, esztétikus és szép iskola motiválóan hat diákra és pedagógusra egyaránt. A felújítás számunkra a külsőségeken túl, többet is jelent: esélyt és reményt a jövőre – osztotta meg gondolatait Nagy Gézáné, aki úgy vélekedett: a fajszi iskola a község megmaradásának egyik záloga.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában