Esemény

2023.10.11. 18:03

Együtt sétáltak Baján is a mellrák elleni küzdelem jegyében – galériával

A bajai Bácskai Művelődési Központ a SÉTA az életért – Összefogás a mellrák ellen országos elnevezésű rendezvényhez csatlakozva szervezett közös sétát keddre.

Rab Rita

2005 óta tartják meg a városi sétát

Fotó: Harcosné Rab Rita

Az akcióval a rákszűrés és a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet a szervezők. A szép számú résztvevő a Bácskai Kultúrpalotában gyülekezett, ahol kitűzték a rózsaszín szalagokat és a Déri kertbe sétáltak át. Útjuk során többen odakiáltottnak a menetnek, hogy érintett vagyok. 

A rendezvényen Szekérné Dikán Edina, önkormányzati képviselő mondott köszöntőt. –Mi, akik itt ma itt vagyunk, hogy sétáljunk az életért és elültessük az életet szimbolizáló fát, mindannyian érintettek vagyunk a mellrák elleni küzdelemben. Ki azért, mert éppen küzd a rettegett korral, ki pedig azért, mert egy hozzátartozója vagy egy barátja harcol éppen, vagy vesztette el ezt a harcot. 

Szerencsére még többen vannak itt, akik elmondhatják, győztek ebben a küzdelemben. 

Ma összegyűltünk, hogy emlékezzünk és figyelemfelkeltésünkkel hozzájáruljunk a megelőzéshez és a gyógyuláshoz − fogalmazott.

Kiemelte: a mellrák egyike azon betegségeknek, amelyek sok nő és férfi életét érintik, ezért a nap első és legfontosabb üzenete a megelőzés fontossága. A tudatosság, a rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságúak a mellrák korai felismerésében. Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, hangsúlyozta a képviselő, ezért arra kérte a hölgyeket,  ha bármi oda nem illő tapasztanak, haladéktalanul forduljanak orvoshoz. 

− Ne legyen visszatartó erő a hosszú várólista, a távoli vizsgálati időpont. Ne hagyjuk hogy a félelem vagy a kényelmetlenség elrettentsen bennünket a szűrővizsgálatoktól! Az időben felfedezett mellrák mindenképp gyógyítható, hála az orvostudománynak − tette hozzá. 

Végezetül emlékeztetett arra, hogy  ebben a küzdelemben nemcsak a megelőzés számít, az empátia és a támogatás ugyanolyan fontos a mellrákkal küzdő embereknek, akiknek a fizikai, érzelmi és szellemi támogatásra is szükségük van. − Ne hagyjuk őket egyedül ebben a harcban, a támogatás és az empátia olyan erő, amely segít legyőzni a félelmet és az elszigeteltséget − zárta beszédét Szekérné Dikán Edina. 

A továbbiakban a bajai Liszt Ferenc AMI Népzenei Együttesének műsora hangzott el, majd prózát hallhattak Harcosné Rab Ritától, aki a Baja Városért és Egészségért Közalapítvány tagja. A beszédek után közös faültetésre került sor, végül a Petőfi-hídról engedték el a rózsaszín, lebomló lufikat.

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában