Megemlékezés

2023.10.06. 16:45

A szabadság védelmével tisztelgünk eleink előtt – az aradi vértanúkra emlékeztek Kecskeméten – galériával

Kecskemét több helyszínén is koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak pénteken október 6-a, az aradi vértanúk emléknapja alkalmából. A Noszlopy Gáspár parkban és az Aradi vértanúk terén is megemlékeztek a 1848-as kivégzett tábornokokra.

Horváth Péter

Kecskemét önkormányzata az Aradi vértanúk terén tartott megemlékezést. A vértanúk alakját és történetét a Kecskeméti Református Gimnázium 10. b és e. osztályos tanulói idézték meg műsorukkal

Fotó: Bús Csaba

Az emlékezések sora a Noszlopy Gáspár Parkban kezdődött, ahol a Gáspár András Technikum kadétjai megtisztították a park területét, Noszlopy Gáspár szobrát és az emlékművét, mely így már koszorúzásra méltó állapotba került. A park rendbetételét és a koszorúzást a Kecskeméti Református Egyházközség szervezte, és a lebonyolításban segítette a kecskeméti 13. számú Hadkiegészítő és Toborzó Iroda és vezetője, Gáldonyi Sándor őrnagy. Emlékezőbeszédet mondott Zombory István, Nagy Sándor 1848-as főhadnagy dédunokája. Kecskemét önkormányzatát Jánosi István tanácsnok képviselte és jelen volt a Gáspár Technikum vezetősége is.

Kecskemét önkormányzata az Aradi vértanúk terén tartott megemlékezést. A vértanúk alakját és történetét a Kecskeméti Református Gimnázium 10. b és e. osztályos tanulói idézték meg műsorukkal.

Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója beszédében elmondta, hogy a 174 évvel ezelőtti halálos ítéletek értelmi szerzői és annak végrehajtói úgy vélték, hogy a történelmi mércével is kegyetlen megtorlással elrettentő példát statuáltak a szabadság és a polgári fejlődés után áhítozó nemzetnek. Kiemelte: immár hat emberöltő távlatában mi a vértanúk késői leszármazottjai bizton megerősíthetjük a példaállítás sikeres volt, mert az áldozatok, akik hősök voltak életükben a harctéren, hőssé és örök példává váltak haláluk pillanatában is.

Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója
Fotó: Bús Csaba

– Hősként tekintünk rájuk, mert mindazt, amit tettek, a haza javára cselekedték. Igazságért kiáltottak a magyar nép nevében, a magyar szabadságért harcoltak, bár csak négyen voltak született magyarok, de ez nem számított, egy zászló alatt, egy haza fiainak vallották magukat – fejtette ki az igazgató és így folytatta.

– Történelmünk nagyjaitól, hőseink példájából tudjuk, hogy egy nép fennmaradásának legfőbb záloga, legfőbb örökségünk a szabadság, az önállóság és a függetlenség. Azt is megtanulhattuk, hogy a mi földünkön mindezekért határozottan fel kell lépnünk azokkal szemben, akik meg akarnak fosztani bennünket szabadságunktól. Meg kell védeni érdekeinket minden beolvasztó birodalmi törekvéssel szemben nemzedékről nemzedékre. Ezzel tisztelegve eleink előtt és ezzel tartozva utódainknak – utalt a szabadság védelmének fontosságára, hozzátéve: nem szabad elfelejtenünk, hogy elődeinknek köszönettel tartozunk, utódainknak pedig hatalmas felelősséggel, mert annak a népnek, amely elfelejt múltját, már jelene is alig van, de jövője semmiképpen.

A köszöntő után a városvezetés, az országgyűlési képviselők, valamint a hivatalos és civil szervezetek elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A megemlékezésen jelen volt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában