Kiállítás

2023.09.25. 18:12

Turcsán Ferencné gobelin képeit mutatták be Kecelen – galériával

Tölgyben öltött képek címmel nyílt kiállítás Kecelen a múzeumban.

Barta Zsolt

Nagyon szép gobelin képeket láthat az érdeklődő a keceli múzeumban

Fotó: Barta Zsolt

Turcsán Ferencné gobelin kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a hétvégén. Bár szombaton szinte folyamatosan esett, a múzeum alagsori fogadója megtelt. Kecelen az a szokás, hogy itt tartják meg a kiállítók méltatását, majd ezt követően vonulnak fel a múzeum azon termébe, ahol az ideiglenes tárlatok anyagait elhelyezik.  

Babi néninek nevezik a helyiek Turcsán Ferencnét, akinek a képeit láthatták a látogatók. A kiállítást Haszilló Ferenc polgármester méltatta, műsort pedig a Babi néni unokái adták. A város elöljárója az időszaki kiállításról elmondta, hogy a meghívón az egykori Táncoló tölgy étterem látható gobelin képen.

Turcsán Ferencné már gyermekkorában érezte, hogy jó kézügyességgel áldotta meg a sors. Ezt aztán továbbadta az unokáinak is, akik rajzpályázatokat nyernek mostanság. Élete során a kézimunka sok formáját próbálta ki. A gobelin készítést autodidakta módon sajátította el. Ettől kezdve nem volt megállás, folyamatosan készültek a képek. Hosszú éveken át vezették a Táncoló Tölgy Éttermet a férjével, és amikor éjfélkor bezártak, akkor levezetésként állt neki gobelin képeket készíteni. Képeinek a kétharmada az éjszakai munkák eredménye. 

Hogy mi is a gobelin? Kézzel szőtt művészi igénnyel készült falikárpit. 

– A gobelin elterjedése a XVI. század Franciaországához kötődik, ekkortól terjed majd el a kontinensen is – mondta Haszilló Ferenc polgármester. Az elöljáró megnyitó beszéde után Babi néni tisztelői a múzeumi kiállítást megtekintették. Ahogy az Kecelen szokás egy-egy tárlat során terített asztal is várja az érdeklődőket. Most a Turcsán család hívta meg egy kellemes falatozásra a látogatókat, így a képek megtekintése egyben egy jó hangulatú kellemes társasági esemény is volt a múzeumban.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában