Megnyitó

2023.09.09. 11:17

Fergetegesen indult a kalocsai XXXII. Paprika- és Gasztrofesztivál – galériával

Pénteken délután óriási érdeklődés mellett, a nagyközönség számára is elstartolt Kalocsa legnagyobb jelentőségű eseménye, az idén harminckettedik alkalommal megrendezett Paprika- és Gasztrofesztivál. Miközben a megnyitó ünnepség zajlott, teljes gőzzel folyt a szombati XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőverseny helyszíneinek, főzőhelyeinek elfoglalása és berendezése, amely ahogy egykor, a paprikafesztivál vonzerejét és a látogatók számát bizonyosan idén is megsokszorozza.

Zsiga Ferenc

Néptáncosok is felléptek a megnyitón

Fotó: Zsiga Ferenc

A megnyitó ünnepséget megelőzően a városházán az agrárgazdaság jeles képviselői, mintegy száz gazdálkodó részvételével tartották meg az Agrár Hungarikum szakmai fórumot. A konferencia előadói, köztük Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztosa és a fórum vendégei is helyet foglaltak a nyitóeseményre érkező testvérvárosi delegációk tagjai, a vonzáskörzet polgármesterei, a főegyházmegye képviselői, a Közép-Duna Menti Kiemelt Fejlesztési Térség szervezete munkatársai, a város korábbi polgármesterei és a már délutáni, esti programokra érkező közönség sorai között. Az ünnepség alaphangulatát a Liszt Ferenc AMI Bokréta csoportja és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás csoportja közös fellépése alapozta meg. 

A vendégeket házigazdaként Filvig Géza köszöntötte. A polgármester emlékeztetett, hogy az önkormányzat az elmúlt két év megpróbáltatásain sikeresen túljutva most egy kitűnő fesztivállal ajándékozhatja meg a város lakóit. 

A korábbi évek hagyományaival szakítva az egynapos Paprika Nap mára háromnapos Paprikafesztivállá nőtte ki magát, és ezzel a város az elmúlt években országos érdeklődést vívott ki magának.

– A néhány hónap múlva megépülő Kalocsa-Paks új Duna-híd óriási lendületet ad Kalocsa gazdasági fejlődésének és az épülő Paks II. atomerőmű építése is pozitív hatással lesz nemcsak az ország energiaellátására, hanem városunk gazdasági fejlődésére is. A hídnak köszönhetően Kalocsa rákapcsolódhat az ország gazdasági körforgására. Ez egy megismételhetetlen lehetőség városunk gazdaságának megszilárdítására és nekünk tudnunk kell élni vele! Kalocsának fel kell készülnie ezekre a változásokra és éppen emiatt városvezetésünk egyik kiemelt feladatának tekinti a gyermekeink nevelési körülményeinek javítását, szociális intézményeink karbantartását. Játszótereket, óvodákat építettünk és építünk, hogy az itt élők életkörülményei javuljanak és fontos feladatunk, hogy Kalocsa az ide települő fiatal, gyermekes családok számára is vonzóbbá váljon! Kalocsa élhetőbbé válása mindannyiunk számára fontos feladat gyermekeink, családjaink és ezeréves hagyományaink megőrzése érdekében – mondta a polgármester. Filvig Géza megköszönte a szponzoroknak, különösen a Duna Aszfalt cégcsoportnak a kiemelt támogatást, valamint mindenkinek a munkáját, aki hozzásegítette a kalocsai embereket a most látható, élvezhető minőségi programokhoz. 

– A szombati nap különleges lesz a város életében, hiszen a Paprikás Ételek Főzőversenye 25. alkalommal kerül megrendezésre. Több mint hatvan csapat száll versenybe a paprikás ételek készítésében és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki, hogy ki készíti a legjobb paprikás ételt. Hívunk és várunk mindenkit a szombati és vasárnapi programokra! Jó szórakozást kívánok mindenkinek! Hajrá Kalocsa! Csíplek Kalocsa! – zárta beszédét a városvezető.  

Az idei paprikafesztivált jelképesen Bányai Gábor kormánybiztos nyitotta meg. Az országgyűlési képviselő mondanivalójába Kalocsa ezeréves, az államalapítással egyidős történelmi múltját, nagyot alkotó, kiváló tudós és honvédő hadvezér érsekeit éppúgy beleszőtte. Szólt arról is, hogy a tradíciók, Kalocsa egyedülálló népművészete, két hungarikuma büszkeséggel tölti el a vármegyében élőket is. 

Kalocsa az új Duna-híd révén hamarosan szinte karnyújtásnyira kerül az épülő Paks II. beruházáshoz, amely bizonyosan pozitív hatással lesz a város gazdasági, társadalmi és kulturális életére, Kalocsa és vonzáskörzete az új utaknak és a hídnak köszönhetően egyik pillanatról a másikra bekapcsolódik majd az ország vérkeringésébe. 

A fesztivál nyitónapján a Magna Cum Laude együttes koncertjére mintegy ezerfőnyi közönség érkezett, az első nap programja a hajnali órákban ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában