Rendezvény

2024.05.21. 11:55

Pünkösdi forgatagot tartottak Szalkszentmártonban – galériával

Harmadik alkalommal rendezte meg hagyományos Pünkösdi forgatag című programját a Szalkszentmártoni Szederinda Néptánc Egyesület. A rendezvényen a helyi és a szabadszállási táncosok is színpadra léptek.

Gulyás Sándor

– A pünkösdi ünnepkör a tavasz legszebb időszakában zajlik, amikor már mindenki érzi a megújulást, a melegebb időt. Ilyenkor a tavaszköszöntés népi hagyományai ötvöződnek a keresztény hittel. Mindez az életigenlés és megújulás jegyében telik. Egyesületünk az ifjúság nevelésére, a hagyományok őrzésére helyezte a legnagyobb hangsúlyt, ennek jegyében szerveztük meg immáron harmadik alkalommal a pünkösdi forgatagot Szalkszentmártonban – mondta el a baon.hu érdeklődésére Oláh-Réthy Napsugár, a Szalkszentmártoni Szederinda Néptánc Egyesület elnöke.

ünnep, pünkösd, forgatag
A pünkösdi forgatagban az ifjúsági csoportok kapták a főszerepet
Fotó: Gulyás Attila


A rendezvényt Gulyásné Horváth Tünde, a község polgármestere nyitotta meg, majd Tóth Luca és zenekara húzta a talpalávalót vasárnap délután a Szalkszentmártoni Petőfi Emlékkiállítás udvarán, ahol közel hetven fiatal mutatta meg néptánc tudását. A házigazdák mellett a Szabadszállási Ezüstkopogók és a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület táncosai is színpadra léptek. A gyerekek családtagjai lángossal, birka pörkölttel csillapíthatták éhségüket, kedvükre válogathattak a kézműves termékek között. A dunaújvárosi Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából egészségügyi állapotfelmérésre is lehetőség volt. A táncházat, a falu központjába a májusfa kitáncolást a Szederinda Néptánc Egyesület egyik néptánc pedagógusa Görög Balázs vezette.

– A pünkösdhöz kapcsoló népszokások egy része még korábbi időkből maradt fenn, a római floriáliákhoz kötődik például a virágokkal, májusfával ünneplés, ami egész Magyarországon elterjedt szokás volt, különösen vidéken. A virágkoszorú készítés szintén a pünkösdi ünnepkor hagyományai közé tartozik, ezért igyekeznek az egyesület tagjaink ezt is életben tartani. A kézműveskedés mellett az érdeklődőket árusok, előadások, táncház, lovaskocsizás, arcfestés, népi játszótér várta. A rendezvényt a Csoóri Sándor Alap pályázatának köszönhetően szerveztük meg – tette hozzá Oláh-Réthy Napsugár.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában