Hunyadi Pódium

2023.09.29. 12:38

Csík János: mindig büszke voltam arra, hogy kecskeméti vagyok – galériával, videóval

Csík János, Kossuth díjas népzenész, a Csík zenekar alapító tagja volt a Hunyadi Pódium csütörtöki vendége. A zenésszel Németh Ernő, újságíró beszélgetett pályájának alakulásáról és az életéről. Az esten természetesen előkerültek a hangszerek is. Csík János és Vadas László gyönyörű dallamokkal kápráztatta el a közönséget.

Lizik-Varga Katalin

Csík János

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A beszélgető esten Csík János sok érdekes történetet mesélt el magáról, melyeket hallva jobban megismerhette a zenészt a közönség. Kiderült például, hogy hegedű helyett gitározni szeretett volna, de akkoriban olyan népszerű hangszer volt a fiatalok körében a gitár, hogy mindenki azon szeretett volna tanulni. A zeneiskolába való felvételizéskor kiderült, hogy már csak a hegedű szakon maradt hely Csík János számára. Ezzel a csavarral vette kezdetét a művész zenei karrierje. Egyébként a zenetanulásra édesapja ösztönözte annak idején. 

A zenész arról is mesélt, hogy gyermekkorában sokszor járt a nagyszüleinél, akik a tanyavilágban éltek. Örömmel emlékezett vissza azokra a régi pillanatokra, amiket ott tudott megélni. A családi ünnepek nem maradhattak el zene nélkül – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a családjában mindenkinek megvolt a saját nótája. Én azzal találkoztam, hogy a zene fontos része az életnek – mondta.  

Később Erdélyben is járt, hogy a népzenét tanulmányozza. Akkor még nem érezte át azt, hogy mennyire fontos értékek nyomában járt és milyen nagy kultúrértékű munkát végzett a társaival. Ma viszont élete legjobb fejezeteihez sorolja azt az időszakot. 

A zenész hangsúlyozta, hogy midig is büszke volt arra, hogy kecskemétinek nevezheti magát. Bár az élet egyszer-egyszer elsodorta más városokba is, mindig visszavágyott. Így a Csík zenekar megalakulása is annak köszönhető, hogy hazaköltözött Kecskemétre. A csapat megalakulásakor úgy döntöttek a tagok, hogy néhány évig tanulni fognak, és csak később állnak ki a nyilvánosság elé, s közben táncegyütteseket kísérnek. Fontos volt számukra megbecsülni a népzenei kincset, hiszen úgy érezték csak így lehet azt hitelesen átadni. 

Az biztos, hogy a profi léthez kell az ilyen fajta szellemi akarat.

– hangsúlyozta a művész. 

Az évek során Csík János bebizonyította azt, hogy vidéken is van szellemi műhely, hogy itt is lehet profin zenélni, mindemellett pedig hű maradt szülővárosához, Kecskeméthez is. A művész szerint Kecskemét tele van olyan alkotókkal, akik fontos értékeket teremtenek nap mint nap. Mint mondta, büszke arra, hogy ő közéjük tartozhat.  

Az estre Csík János meghívta zenész barátját Vadas Lászlót is, akivel gyönyörű dallamokat játszottak a közönségnek. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában