Hatalmas siker

2023.08.02. 13:46

Több mint száz résztvevője van a soltszentimrei néptánctábornak – galériával, videóval

Negyedik alkalommal szervezte meg ötnapos nyári tánctáborát Számfira-Nagy Zita és férje Számfira Máté a szegedi Hatetudnád Tánctanoda vezetője. A helyi közösségi házban, valamint az általános iskola épületében hétfőn kezdődtek a foglalkozások neves oktatók szakmai irányítása mellett. 

Gulyás Sándor

A résztvevők a tábor ideje alatt sárközi, felcsíki, rimóci, és román kalotaszegi táncokkal ismerkednek meg

Fotó: Gulyás Sándor

– Nyári néptánctáborunk négy éves múltat tudhat maga mögött, amit férjemmel hívtunk életre a szegedi Hatetudnád Tánctanoda megalakítását követően. Az elsőt a Tisza parti városban, a másodikat már szülőfalumban tarthattuk meg. Idén már több mint százan jöttünk össze. Az oktatás három gyermek, egy ifjúsági és felnőtt csoportban zajlik. A tábor legfiatalabb résztvevője alig töltötte be negyedik életévét. A tánctanoda tagjai, és a helyi gyermekek mellett a környező településekről, az ország különböző szegleteiből, illetve külföldről, még pedig Luxemburgból, valamint Németországból is érkeztek ide a néptánc szerelmesei – sorolta Számfira-Nagy Zita. 

A gyermekekkel és a felnőttekkel nyolc oktató, Zádori Zsuzsanna, Lábas Kata, Hajnal János, Bőtös Barnabás, Hankó Tamás, Nemcsényi Aliz, Számfira-Nagy Zita és férje, Számfira Máté ismerteti meg a néptánc alapjait.

– A táncpróbák alatt, illetve az esti táncházakban a Talléros Együttes muzsikál. Csütörtökön pedig a kecskeméti Csipkefa Zenekar moldvai muzsikával szórakoztatja majd az érdeklődőket. A legfontosabb feladatunknak a népi kultúra értékeinek bemutatását, megismertetését tekintjük a néptánc, a népzene, és a kézműves foglalkozások segítségével. A résztvevőknek szervezett kézműves-foglalkozások során vendégünk volt Dudás Ildikó szegedi bútorfestő is. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy a táborlakók megismerjék Soltszentimre, és a környék nevezetességeit, természeti szépségeit, és épített örökségét. Erre a délutáni kirándulások során kerül sor, melyek megszervezésében is nagy segítséget nyújtanak a szüleim, Nagyné Jámbrik Ildikó és Nagy István, településünk polgármestere – tette hozzá Számfira-Nagy Zita.

A hét során esténként táncházak várták és várják az érdeklődőket, melyekre a belépés ingyenes. A soltszentimrei gyermek- és felnőtt néptánctábor péntek délután zárul egy bemutatóval, melyre szintén várják az érdeklődőket. 

A szegedi Tánctanoda jelenleg hat csoporttal, Pirinkó, Tilinkó, Kis-Iringó, Nagy-Iringó, Hatetudnád Ifi-Felnőtt, valamint a Szőregi Rezegők csoporttal működik. A tábor pedig a tanoda gyermekcsoportjai után kapta a nevét – tette hozzá Számfira-Nagy Zita. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában