Ünnepség

2023.08.27. 18:00

Szank központjában, a nemzeti mellé a bányászok lobogóját is felvonják

A bányásznap alkalmából állítanak újabb emléket az olajbányászoknak Szankon szeptemberben.

Tapodi Kálmán

Egy korábban felállított emlékművön Pataky Béla szobrászművész alkotása látható

Fotó: Tapodi Kálmán

A homokhátsági település sorsát ötvenkilenc éve megváltoztatta az olajbányászat. A Szank-1.-es számú kútból 1964. augusztus 1-jén tört fel a kőolaj, majd nemsokára megkezdődött a földgáztermelés-, és előkészítés. A falu krónikájában is olvasható: az olajipar fejlődése óriási ütemű volt, 1970 decemberében már a 90. kút próbatermeltetésére kerülhetett sor. A település befogadta az kőolaj- és földbányászatot minden sajátosságával együtt. Az olajbányászat annyira meghatározóvá vált Szank történetében, hogy az olajcseppek bekerültek a község címerébe is.

A településen már emlékműveket is állítottak az olajbányászok tiszteletére. 1999-ben a szanki olajtermelés megkezdésének 35. évfordulójára került a Pongrátz Gergely térre egy emlékkő, Pataky Béla szobrászművész plakettjével. 2012-ben „75 éves magyarországi ipari méretű szénhidrogéntermelés” felirattal, a MOL Nyrt. szanki üzemének bejárata előtt helyezték el a második emlékkövetet, melyen szintén Pataky Béla szobrász domborműve látható.

A közelgő bányásznap alkalmából – amit szeptember első vasárnapján ünnepelnek és a 73. sorban 1950 óta Magyarországon –, újabb emléket állítanak az olajbányászoknak, ezúttal a község főterén. Szeptember 2-án, szombaton a földgázüzem bejáratánál lévő emlékkőnél koszorút helyeznek el 16 órakor, majd egy órával később a Szent István téren lévő zászlótartó árbócokra ünnepélyesen felvonják a nemzeti mellé, a bányász lobogót. A résztvevők utána átvonulunk az Ízek Háza udvarára, ahol a szabadtéri, üzemtörténeti kiállítás található. A kiállítást megnyitja Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum főmunkatársa.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában