Beruházás

2023.08.01. 15:04

Megújul a kecskeméti Lánchíd Utcai Óvoda – galériával, videóval

Teljeskörű energetikai és kiegészítő belső felújításon esik át a Kálmán Lajos Óvoda Lánchíd utcai óvodája. A bruttó 424 millió forintos európai uniós és önerős forrásból megvalósuló fejlesztés kivitelezési munkálatai július elején kezdődtek és várhatóan év végéig tartanak. A beruházás sajtónyilvános bejárását keddre szervezte meg az önkormányzat.

Horváth Péter

Az energetikai projekt keretében az épület teljeskörű szigetelést kap, a falak mellett a lapostető is, valamint korszerű nyílászárókat építenek be

Fotó: Bús Csaba

A bejáráson Balogh Zoltán, az önkormányzat Fejlesztéspolitikai Irodájának vezetője a beruházás műszaki tartalmának ismertetésekor elmondta: Kecskemét stratégiában gondolkodik és hangsúlyt helyez a külvárosi köznevelési intézmények fejlesztésére. A Lánchíd Utcai Óvoda korszerűsítésére 2020 júniusában nyújtották be a pályázatot, és novemberben kapták meg a támogatói okiratot. 2021-ben kezdődött a műszaki előkészítési tervezési szakasz, a közbeszerzés 2022-ben történt meg, vállalkozói szerződést 2023 júniusában kötött az önkormányzat. Az energetikai projekt keretében az épület teljeskörű szigetelést kap, a falak mellett a lapostető is, valamint korszerű nyílászárókat építenek be.  

A gépészet is megújul, állítható szeleppel ellátott acéllemezes radiátorok váltják a régieket, valamint napelemes rendszert is telepítenek az épület tetejére. A kiegészítő önerős felújítás keretében belülről is teljesen megújul az óvodaépület. Kicserélik a teljes gyenge- és erősáramú elektromos hálózatot, a beépített bútorokat és a felújítják a vizesblokkokat, szociális helyiségeket a kor elvárásai szerint. Az udvar is felújítás alatt áll, ahol szükséges, megújulnak a játszótéri elemek és ivókutakat is kihelyeznek. 

A beruházás összköltsége bruttó 424 millió forint, melyből az energetikai felújítás támogatási összege több mint 214 millió forint, ehhez több mint 72 millió forint önerő volt szükséges. 

A kiegészítő felújítás 136,5 millió forintja egészében az önkormányzat önerejéből, így az önkormányzat saját büdzséjéből megközelítőleg 210 millió forintot fordít az intézmény fejlesztésére.  

Engert Jakabné alpolgármester elmondta, hogy az 1978-ban épült, 45 éves óvodát korszerű, család- és környezetbarát intézménnyé fejlesztik. Ez azért is különösen fontos, mert sok gyermek megfordult az óvodában, és nem csak a széchenyivárosi kisgyermekek járnak ide, más városrészben élők is előnyben részesítik. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat elkötelezett a bölcsődék, óvodák építése, fejlesztése ügye iránt. Emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban számos óvoda megújult és bölcsőde épült: Ménteleken már átadták, Hetényegyházán pedig szeptember 1-től birtokba veszik a gyerekek a kétcsoportos bölcsődét. 

Homokbányán is épült bölcsőde, és folyamatban van a Klapka utcai intézmény megvalósítása, valamint tervezés alatt áll a kadafalvi bölcsőde is. 

Az alpolgármester hozzátette, hogy a Szabadkai utcai óvoda pedig megújult, és Ménteleken és Kadafalván óvodafejlesztéseket indítanának. Engert Jakabné kiemelte, hogy az önkormányzat a gondos gazdálkodással a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére is fejleszti intézményeit a kecskeméti családok érdekében. Az alpolgármester elmondta, hogy a kivitelezés idejére négy csoportot helyeztek át a Nyitra utcai óvodába, a Hosszú utcai Óvodába és az árpádvárosi óvodába.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában