Programsorozat

2023.08.31. 11:16

Az eddigi legszínesebb Arany-napok várja a közönséget hétvégén Nagykőrösön

Szeptember első hétvégéjén, elseje és harmadika között rendezik meg a Nagykőrösi Arany-napokat. A háromnapos színes programsorozat az idei évben számtalan új elemmel gazdagodott. Az ingyenesen látogatható hagyományos nagykőrösi Arany-ünnep részleteiről Juhász Nándor, a szervező művelődési központ igazgatója beszélt.

Horváth Péter

Felvételünk 2021-ben, a XXI. Nagykőrösi Arany-Napok hagyományőrző felvonulásán készült

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Szeptember 1-én indulnak a programok, a pénteki események helyszíne a nagykőrösi múzeum lesz. 18 órakor Dédanyáink még használták címmel nyílik kiállítás. Juhász Nándor elmondta, hogy a tárlat ötlete raktárrendezés során merült fel, hiszen a nagykőrösi múzeum tulajdonában számtalan olyan korabeli mindennapos használati tárgy van, ami mára feledésbe merült. Vannak olyan tárgyak is, melyek formájukban nem, csak anyagukban változtak.

19 órától Múzeumi Udvarszínházra várják a vendégeket a szervezők. Tetemre hívás címmel láthat a közönség zenés összeállítást Arany János balladáiból és líráiból. Az előadás a Déryné Program támogatásával valósul meg. Szeptember 2-án szombaton már a fesztiválé lesz a főszerep. Szokásos módon a látványos hagyományőrző felvonulással kezdődik az ünnep, a menet 9.30-kor indul az Arany János utcáról.

Juhász Nándor elmondta, hogy az előzetes jelentkezés alapján most minden eddiginél nagyobb létszámban vesznek részt a karneváli menetben. Mások mellett lesz például guruló zongorashow, részt vesznek néptáncosok, népdalénekesek, fúvószenekarok, mazsorettcsoportok, lovaskocsik, tűzoltóautó, a résztvevők pedig korhű jelmezben vesznek részt a több száz fős felvonuláson. A menet útvonala Arany János emlékhelyeket érint, melyek mindegyikén kulturális műsor várja az érkezőket. A felvonulás a Cifrakertig, a programok helyszínéig tart. 

Ott a TikTok közösségi videómegosztóról ismert Barátságos Pókember tart majd póktornát kicsiknek és nagyoknak 11 órától. A színpadon fellép Oláh Gergő, Kollányi Zsuzsi, Korda György és Balázs Klári, majd DJ Lotters éjszakába nyúló retro disco show-val szórakoztatja a közönséget. Juhász Nándor elárulta, hogy számos izgalmas elemmel bővül az idei Arany-napok az előző évekhez képest. Lesz óriáshold, ami előtt fényképezkedhetnek a kilátogatók.

A fesztivál idejére a Svájci Ház átalakul Meseházzá, és szombaton a Mancs őrjárat szereplői jelennek meg. Cifrakerti rádió is indul, ami azt jelenti, hogy a Cifrakert teljes területét hangfalakkal látták el a szervezők, így kulturális műsorokat hallgathatnak a fesztiválozók, illetve a színpadi programokat is közvetítik a hallgatóknak. Szintén újítás, hogy a Svájci Ház teraszán éttermet nyitnak, ahol Arany János kedvenc ételét – csirkepaprikás galuskával, tejföllel nyakon öntve – kóstolhatják meg a látogatók. Az étel elfogyasztása közben Antal Zoltán történész, teraszmester Arany János történeteit hallgathatják.

Vasárnap reggel 8 órakor kezdődik a nagy hagyományokkal rendelkező Polgárrá fogadó ünnepség, melyen városi polgárrá fogadják a 2022 május 1. és 2023 április 30-a között született gyermekeket. Az ünnepség után 10.30-kor az Iszkiri zenekar ad gyermekkoncertet. 16 órától Nagy szilárd és Ragány Miksa produkciója látható, ezt követi Szinetár Dóra koncertje 17.30-kor. Az ünnepet Radics Gigi 20 órai fellépése zárja. Juhász Nándor kihangsúlyozta, hogy a rendezvény ingyenes és mindenkit nagy szeretettel várnak a szervezők.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában