Megállapodás

2023.08.22. 15:34

A félegyházi Constantinum is bekapcsolódik a Honvéd Kadét Programba – galériával

Bács-Kiskun vármegyében hatodik iskolaként csatlakozik a Magyar Honvédség Honvéd Kadét Programjához a kiskunfélegyházi Constantinum Intézmény. Az erről szóló együttműködési megállapodást kedden ünnepélyes keretek között írták alá.

Vajda Piroska

A képen balról-jobbra: Gramantik Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelés Főosztály köznevelési és ifjúságstratégiai Osztály főelőadója, Mindák József, a Constantinum igazgatója és Huszár Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka

Fotó: Vajda Piroska

A Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium és a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred között létrejött együttműködési megállapodást Mindák József intézményvezető és Huszár Ferenc ezredes írta alá. 

Az ünnepségen elhangzott, hogy a Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és jelentősen újraértelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját. A Kadét Program a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, megvalósított, emelet szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz. A programban azon intézmények vehetnek részt, amelyek többek között vállalják, hogy együttműködési megállapodást kötnek a magyar honvédség egyik kijelölt szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel. Ezáltal az oktatási intézmények szakmai támogatásban, pedagógus-továbbképzési programban, valamint mentorálásban részesülnek. 

Mindák József, a Constantinum igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy első hallásra talán távol áll egy keresztény, katolikus iskolától a honvédelem. De ha jobban belegondolunk, nagyon is közel vannak egymáshoz. Az egyházi iskolák évszázadokra visszanyúló múltja azt tükrözi, hogy az oktatás egyik fontos része a hazaszeretetre való nevelés. 

A Honvéd Kadét Programnak is ez az egyik legfontosabb momentuma, ami összekapcsolódik az iskola keresztény világával, a katolikus szellemiséggel. 

Hozzátette, amikor hazaszeretetről beszélünk, akkor minden hazánkban élő emberről és a bennünket körülvevő természetről van szó, amit mindenképp meg kell védenünk. Meg kell óvnunk a káros, rossz hatású szemlélettől, a természeti katasztrófáktól. Fontos hangsúlyozni, hogy az a diák, aki nem a katonai pályát választja, a Kadét Program során az is olyan emberré váljon, akinek célja van, aki felelősséget tud vállalni a hazájáért, a környezetéért és embertársaiért. 

Huszár Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka elmondta, a magyar honvédség számára kiemelten fontos a Honvéd Kadét Program, amely nem csupán a hazafias és honvédelmi nevelés színtere, hanem a fiatalok számára egy olyan lehetőség, melyben nem hétköznapi tapasztalatok és ismeretek megszerzésére van lehetőség. A hazafias és honvédelmi nevelés célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és a haza védelmének a fontosságát, valamint járuljon hozzá a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez. 

– Mit jelent ez a mindennapokban? Erősebb kötelék a közösség irányába, helytállás, tisztelet tanúsítása, támogatásra szorulók segítése, képesség az önvédelemre, mely kiterjed a családra, tágabb környezetünkre és az országra. Aki önmagát képes megvédeni, az képes lesz megvédeni a családját és a hazáját is. 

A Kadét Program egyben lehetőség ahhoz, hogy ezeket az értékeket oly módon adjuk át a diákoknak, ami életre szóló útravaló lehet számukra, elkíséri őket későbbi életpályájukon, vagy épp egy lehetőség, ami konkrét életpályát nyújt számukra 

– fogalmazott Huszár Ferenc. 

Az ezredes arról is beszélt, hogy a mai kor gyorsan változó világában a technikai fejlesztések, modern eszközök és stratégiák nem csupán a fiatalok előtt nyíló új alternatívákat jelentik, egyben azt is megkövetelik, hogy gyorsan tudjanak alkalmazkodni. Ehhez pedig minél szerteágazóbb tapasztalatokra, ismeretekre és élményekre van szükség, melyet a Honvéd Kadét Program széles körben fel tud kínálni. A kadétok a tanórai és szabadidős képzések során nem csupán specifikus területeken szerezhetnek szaktudást, de bepillantást nyerhetnek a katonák életébe, gyakorlati képzéseken vehetnek részt, vagy akár ejtőernyős, búvár, repülős területeken ösztöndíjban részesülhetnek és egy olyan közösség tagjai lehetnek, melyben egyedülálló kompetenciákat szerezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában