Szabadszállás

2023.07.31. 11:24

Petőfi és József Attila nyomába eredtek a Krúdy Gyula Kör tagjai – galériával

Balázspusztán rendezte meg idén nyári alkotótáborát a Krúdy Gyula Kör. A háromnapos rendezvény keretében Szabadszállásra is ellátogattak a program résztvevői.

Gulyás Sándor

A Dörmögő háznál Németh Nyiba Sándor adta át a festményeket Horváth Balázsnak, a helyi értéktár bizottság tagjának és Dömötör-Pásztohai Mariannak, a művelődési ház megbízott vezetőjének

Fotó: Gulyás Sándor

A fővárosi székhelyű, több mint háromszáz főt számláló Krúdy Gyula Kör több mint hatvan tagja vett részt a balázspusztai nyári alkotótáborban. A háromnapos programsorozat keretében tizenöt előadást tartottak, kiemelt figyelmet szentelve Petőfi Sándor és József Attila életének, munkásságának. A Felső-Kiskunságot Székely Gábor kunszentmiklósi magángyűjtő képviselte, aki a barguzini legenda hátterét világította meg. Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Gyula Kör elnöke Petőfi és József Attila szabadszállási emlékeiről beszélt.

– Szabadszállás nagyon közel áll a szívemhez, mivel ide kötődik a magyar irodalom két kiemelkedőbb alakja. Hatalmas élmény volt József Attila és Petőfi Sándor nyomdokaiban járni, megismerni életük egy-egy jelentős állomásának színhelyét – emelte ki Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Gyula Kör elnöke, aki a Dörmögő háznál József Attila, a városházán Petőfi Sándor egy-egy versét szavalta el.

Ezúttal sem maradtak ki a sorból a  magyar költészet, irodalom és képzőművészet legnagyobb alakjai, így Krúdy Gyula, Radnóti Miklós, Babits Mihály, Weörös Sándor, Moholy Nagy László munkásságáról is szó esett. A hagyományoknak megfelelően a táborban teret kaptak a Krúdy Gyula Körhöz tartozó írók, költők, festőművészek is. A tábor keretében Szabadszállásra is ellátogatott a tagság, ahol megtekintették a Dörmögő házat, József Attila nagyapjának egykori hajlékát, a városházát, Petőfi 1848-as követválasztási kudarcának színhelyét, valamint a költő egyik nagy szerelme, Prielle Kornélia sírját. Szám szerint a negyvenhetedik nyári tábor hangulatról Suhajda Attila gondoskodott, a neves zenész Omega, Metró, LGT, Illés számokat adott elő.

– Küldetésünknek tekintjük a magyarság nagynevű írói, költői, képzőművészei munkásságának ápolását. Arra törekszünk, hogy szülőházuknál, hagyatéki színhelyeken emlékezzünk meg róluk alkotótáboraink keretében. Bennünket nem az üzletszerű meggazdagodás reménye vezet, hanem a művészetek népszerűsítését tűztük ki képzeletbeli zászlónkra. Ennek jegyében a fővárosban havi három-négy, vidéken havi rendszerességgel tartunk zenés,- irodalmi,- és művész esteket. A külhoni magyar alkotótársakhoz évi rendszerességgel látogatunk el. A közeljövő legjelentősebb eseménye az ötvenedik alkotótáborunk lesz, mikor névadónkról, Krúdy Gyuláról emlékezünk meg – tette hozzá Németh Nyiba Sándor elnök.

A kör tagjai Szabadszállásra nem jöttek üres kézzel, összesen nyolc, a Dörmögő háznál három, a városházán öt festményt ajándékoztak a településnek. A képek a civil szervezethez tartozó alkotók munkái.

Ma már háromszázan vannak a krúdysok

A Krúdy Gyula Kör jelenleg mintegy háromszáz tagot számlál, közöttük nagy sok az író, költő, festő és szobrászművész. Örökös tiszteletbeli tagjuk egyebek mellett Lator László Kossuth-díjas költő, Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, és a legendás Csukás István Kossuth-díjas magyar költő, író. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában