Baon podcast

2023.07.19. 06:50

Jól halad a Bácsvíz a közművek kiváltásával a megújuló Izsáki úton – podcast

Az Izsáki út felújításával kapcsolatos közműkiváltásról beszélt Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. vezérigazgatója a Gong rádió Téma című műsorában kedden. A vezérigazgató elmondta, hogy összesen nyolc munkaterületet érint a közműkiváltás.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A Petőfi Sándor utca–Árpád körút szakaszon 250 milliméteres csövet cseréltek azbesztcementről – mely élettartama végén jár – időtálló gömbgrafitos öntöttvasra, 250 folyóméter hosszan. Ugyancsak ilyen változást eszközöltek a Mária utca–Serfőző utca szakaszán. A Dózsa György úton, a Katona József Gimnáziumnál a 400 milliméteres csövet mintegy 400 folyóméteren szintén gömbgrafitra cserélték. A vasúttól az Olimpia utcai körforgalomig is készen van a vezeték, jelenleg a vízminta eredményére várnak. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte, hogy a munkálatok alatt természetesen gondoskodnak arról, hogy az érintett szakaszon lakóknak legyen ideiglenes vízszolgáltatás kiépítve.

A Sport utcában a körforgalom alól vették ki a 400 milliméteres vezetéket, aminek a héten tervezik az üzembe helyezését. Az Izsáki út és a Vízmű utca, ahol folyamatban van a nagy átmérőjű csapadékcsatorna építése. A 170 métert kitevő vízhálózati munkákkal ott már télen végzett a vízműszolgáltató, 150 milliméteres csöveket érintettek a munkálatok. A Hullám vendéglőtől az Izsáki úton kifelé pedig 140 méteren 300 milliméteres vezeték lesz, két akna építésével. Itt még nem kapott munkaterületet a Bácsvíz, mert jelenleg van olyan társközműves objektum, melynek el kell onnan költöznie azért, hogy munkához láthassanak a szakemberek.

Kurdi Viktor elmondta, hogy a Rudolf Kert alapközművesítési munkái terén, víz- és szennyvízbekötés terén is érintett a Bácsvíz, amit az 52-es út munkálataival párhuzamosan végeztek el. A vezérigazgató hozzátette, hogy a beavatkozások nyomán korszerűsödik a vízvezeték-hálózat és várhatóan a hálózati vízveszteség is csökken.

Kurdi Viktor kérdésre elmondta, hogy a kánikulai időszakban jelentősen, mintegy negyedével megugrik a lakosság vízigénye és az egyre jobban elhúzódó hőség hatására ez akár 50 százalékig is emelkedhet. Ez napi mintegy 30 ezer köbméternyi vízfogyasztást jelent Kecskeméten, és ha kitart a kánikula, ez a 35 ezres csúcsig is felkúszhat. Egy átlagos, nem kánikulai napon Kecskemét 20–23 ezer köbméter vizet fogyaszt. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában