A magyar egészségügy napja

2023.07.05. 19:06

Bács-Kiskun egészségügyi dolgozóit köszöntötték a kecskeméti Semmelweis-napon – galériával

Július 1-je Semmelweis Ignác, az anyák megmentője születésének, egyben a magyar egészségügy napja, ennek alkalmából az egészségügyi dolgozókat köszöntötték a kecskeméti városháza dísztermében szerda délután. Az eseményen a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház elismeréseket és kitüntetéseket adott át munkatársainak.

Horváth Péter

Az eseményen a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház elismeréseket és kitüntetéseket adott át munkatársainak

Fotó: Bús Csaba

Dr. Gondos Miklós főigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt évben mindenki nagyon nehéz körülmények között teljesített. Az energiaválság a kórházat sem kíméli, a költségvetés legnagyobb hányadát az energiaszámla teszi ki. Emlékeztetett, hogy a nehézségek ellenére is bővítették a kórházat: megnyílt az Egynapos Sebészet és a Gyermekpszichiátria is, az eszközpark is számottevően gyarapodott, melyben nagy szerepe volt támogatóiknak is.

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az anyák 250 éve született megmentője korát megelőzve élt és dolgozott, olyan ellenség ellen küzdve, ami nem látható, csakúgy, mint az elmúlt években, a járvány alatt a jelen egészségügyi dolgozói. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az egészségügy minden munkatársa arra vigyáz, ami mindenki számára a legfontosabb: az egészségre, és ők azok, akik bennünket születésünktől halálunkig elkísérnek. 

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a ma embere nem tud önerejéből boldogulni, hanem rászorul arra a szakmai tudásra, útmutatásra amit az egészségügyi szakemberek nyújtanak, majd megköszönte a munkát és az emberséget, amit a megyében élők megtapasztalnak a kórházban.

Dr. Balogh Melinda vármegyei tisztifőorvos felelevenítette Semmelweis munkáját, küzdelmeit és a kormányhivatal nevében köszönetet mondott az egészségügyi intézményekkel közös munkáért.

Dr. Fekete Zoltán, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály új osztályvezető főorvosa emlékező beszédében elmondta: a háború és az energiaválság jelentette szűkülő feltételek mellett kell fenntartani az egészségügyi munka színvonalát. Ez arra készteti a dolgozókat, hogy Semmelweishez hasonlóan újonnan talált megoldásokkal gyógyítsanak.

Ezt követően méltatásokat, elismeréseket, főorvosi és adjunktusi előléptetéseket és osztályvezetői főorvosi megbízásokat adtak át a munkatársaknak.

Az Év Orvosa Díjban részesült Dr. Sántha Beáta, Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Arc-, Állcsont-, Szájsebészet és Fül-Orr-Gégészeti osztályának osztályvezető főorvos asszonya. Az Év Szakdolgozója Díjban részesült Dr. Lantosné Kovács Tímea  a Sürgősségi Betegellátó Osztály vezető ápolója. Az Év Gazdasági Szakembere Díjat Tóthalmi Ferencnek, a Műszaki Osztály építészének ítélték oda.

Az ünnepségen a kórház vezetése több munkatársnak is gratulált. Kecskemét Egészségügyéért Díjat szavazott meg a Kecskemét, Vármegyei Jogú Város Közgyűlése 2023. május 25-én Dr. Kiss Attilának, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztály főorvosának, a Magyar Hypertonia Társaság által akkreditált Hypertonia Centrum vezetőjének. Dr. Máttyássy Adrienn PhD-t, a Pszichiátriai Osztály osztályvezető főorvosát a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi docens díszoklevél kitüntetésben részesítette. Életműdíjat vehetett át Dr. Molnár Mária pszichiáter a Magyar Pszichoonkológiai Társaság országos kongresszusán. Dr. Molnár Mária az elismerést azon kimagasló, elkötelezett szakmai munkája elismeréséül vehette át, amelyet a hazai onkopszichológia megteremtésében, elméleti bázisának létrehozásában, oktatásában és gyakorlatában végzett és végez a mai napig.

Az ünnepi műsorban fellépett a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház MEDrigál Kórusa Szabó Sándor karmester vezényletével és Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet zongora kíséretével. A közönség a 15 éves kínai Yang Yuxuan Rain zongorajátékát is élvezhette, aki 13 évesen felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének zongora szakára.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában