Ünnepélyes átadó

2023.07.03. 17:41

Az ország legszebb belső terű gyermekpszichiátriáját alakították ki Kecskeméten – videóval, galériával

A Poli-Farbe Kft. és a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház ünnepélyes átadó keretében mutatta be a bócsai festékgyár ötmillió forintos adományából, a Kecskemétfilm Kft. figuráival igazi mesevilággá alakított Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Szakambulancia és Gondozó épületének belső tereit hétfő délután. A szakellátás a szépítés ideje alatt is zavartalanul működött.

Horváth Péter

Boros Anikó és Zsoldos Csaba grafikusművészek alkották a gyönyörű rajzokat

Fotó: Bús Csaba

A megyei kórház kecskeméti székhelyén belül a gyermekpszichiátria tavaly márciusban kapott különálló, új épületet, amely idén a Poli-Farbe Kft. ötmillió forintos adományából és a Kecskemétfilm Kft. mesefiguráival igazi gyermekvilággá alakulhatott. A faldekorációs munkálatok összesen fél évet vettek igénybe a tervezéstől a teljes körű kivitelezésig. A kórházi részleg szakdolgozói, pszichiáterek és terapeuták a tervezőgrafikusokkal együtt alkották meg a ma már a rendelőintézet falain látható mesealakokat, melyeket több epizódból válogattak ki.

Boros Anikó és Zsoldos Csaba grafikusművészek nem először terveztek mesevilágot, hiszen nekik köszönhető a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály Csemetedoki Projekt keretében megvalósult terápiás díszítése is, amelyet Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjével együttműködve álmodtak meg annak idején a vármegyei kórház falaira.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a színválasztás sem véletlen, új, inspiráló Poli-Farbe Platinum színek kerültek a falakra, amelyek ugyanúgy az odalátogató gyermekek terápiás céljait segítenek előre mozdítani, mint a mesefigurák.

A varázslatos, megnyugtató belső térnek kézzel fogható hatása van a gyermekekre.

– A várakozás alatt kevesebb a mobiltelefon-használat is, mert a gyerekeket és a szülőket is kommunikációra ösztönzik a megjelenített történetek. A szülőkben felelevenedik a gyerekkoruk, így eleve nyitottabban, jobb kedvűen jönnek be a rendelésre. 

Azzal, hogy ők is visszakerülnek egy kicsit saját gyermeki világukba, nyitottabbá válnak gyermekük aktuális problémáival szemben is. 

Továbbá lehetőséget ad arra is, hogy egy nehezebben verbalizáló gyermekkel elindíthassuk a beszélgetést a mesefigurák segítségével, vagy akár egy nehezebben elmondható titkokra is fény derülhessen. A meséken keresztül ősi bölcsességek, egész életre szóló útravalók adhatók át – fogalmazott dr. Csenki Dorina gyermekpszichiáter szakorvos, aki azt is elmondta, mióta felkerültek a rajzok, történetek a falakra, észrevehetően nyugodtabban, csendesebben várakoznak a gyerekek, hiszen annyi intenzív képi élmény éri őket, hogy mire végigjárják a teret, már sorra is kerülnek.

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház intézményvezetője, főigazgatója elmondta, a kórház életében már az is hatalmas előrelépés volt, hogy megépült egy különálló épület a gyermekpszichiátriai szakrendelés számára. A Poli-Farbe Kft. támogatásának köszönhetően pedig az ország legszebb gyermekpszichiátriája lett a kecskeméti.

– Ilyen körülmények között öröm dolgozni, és könnyebb a gyógyulás is. 

A Poli-Farbe nem először támogatta intézményünket, 2019-ben közel ötezer négyzetméter falfelület festéséhez elegendő festéket biztosított számunkra, illetve egymillió forint adományt nyújtott egy lézergép megvásárlásához – fogalmazott a főigazgató.

A képen balról: dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház intézményvezetője, Málik Zsolt, a Poli-Farbe Kft. vezérigazgatója és ügyvezetője, Szabó Antal, tiszteletbeli elnök, alapítója és tanácsadója a Poli-Farbe Kft.-nek, Mikulás Ferenc, a a Kecskemétifilm Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Csenki Dorina, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház gyermekpszichiáter szakorvosa és Boros Anikó tervező grafikus
Fotó: Bús Csaba

Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője kiemelte, hogy a népmesék története és egy kisgyerek kórházba kerülése között nagyon sok hasonlóság van: ha egy gyermek egy őt érintő betegséggel találkozik, az olyan, mint amikor a mesében a főhős a rosszal kell megvívjon. A kórházban pedig segítői, az orvosok segítségével legyőzi az ellenséget, vagyis a betegséget, így lesz jó vége a történetnek.

A 2019-ben indult Poli-Farbe Kórház-felújítási Projekt keretében eddig kilenc magyarországi kórház, 25 különböző osztálya tudott megújulni a kapott festékek és vizsgálati eszközök, felszerelések adományozása révén.

– A Covid-járvány következtében 2020–2021 folyamán, a lezárások miatt kénytelenek voltunk szüneteltetni felújító programunkat, de megtaláltuk a módját, hogy ekkor is hatékonyan segítsük a szektort, saját gyártású kéz- és felületfertőtlenítő szereket adományoztunk országszerte – emlékezett vissza Szabó Antal, a Poli-Farbe tiszteletbeli elnöke.

A sajtótájékoztatón Szabó Antal bejelentette, hogy a festékgyártó vállalat kórházfelújító programja tovább folytatódik, és a lengyel anyavállalathoz hasonlóan specializálódik is: a 2023–2024-es pályázatra gyermekkórházak, gyermekosztályok jelentkezését várják az ősz folyamán.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában