Móra Ferenc Közművelődési Egyesület

2023.06.15. 16:44

Istók János szobrászművészre emlékeztek Kiskunfélegyházán – galériával

Helytörténeti séta keretében emlékeztek szerdán Istók János magyar szobrászművészre születésének 150. évfordulója alkalmából a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjai Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjainak megemlékezése

Fotó: Vajda Piroska

Istók Jánosnak Félegyházán két mellszobra található. A Móra-szobor a Daru utca elején, míg a dr. Holló Lajosról készült alkotás a posta előtt – mondta el köszöntőjében Kállainé Vereb Mária, a közművelődési egyesület elnöke. A szobrászművész életútját Szűts Tamás, félegyházi szobrászművész ismertette. 

Elmondta, Istók János a romániai Bácsfaluban született 1873. június 15-én és Budapesten halt meg 1972. február 22-én 98 évesen. A két világháború közti időszak egyik legtöbbet foglalkoztatott köztéri szobrásza volt Magyarországon. Műveiben realisztikus, naturalista elemek keveredtek az akadémikus megoldással. Az erdélyi hosszúfalusi fafaragó iskolában kezdett formázással foglalkozni, majd 1892-ben a müncheni Állami Kőfaragási Intézet hallgatója lett. Budapesten Stróbl Alajos szobrászati mesteriskolájának növendékeként fejezte be tanulmányait. 1902-ben, fiatalon megbízást kapott a Magyar Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferenc szobrának elkészítésére. A centenáriumi alapítási évfordulón avatták fel szobrát, amelyért elismerésként Királyi Arany Érdemrendet kapott. Az országosan is legismertebb, hatásos, nagyméretű Bem Józsefet ábrázoló szobrát 1934-ben állították fel Budapesten. Számos épületplasztikát és többnyire márványba faragott síremléket készített.

Móra Ferenc mellszobra 1954. október 27-ére készült el kétszeres életnagyságban. Az avatásig – melynek szorgalmazója dr. Mezősi Károly Móra-kutató, a város tudós tanára volt – újabb két évet kellett várni. Az ünnepségre 1956. május 6-án került sor. A fehér lepellel letakar szobor előtt több mint 2 ezer ember gyűlt össze. Az avatóbeszédet a Népművelési Minisztérium és a Magyar Írók Országos Szövetsége nevében dr. Ortutay Gyula tartotta.

Istók János másik alkotása a dr. Holló Lajosról készült. Az ügyvéd, újságíró, politikus 31 éven keresztül volt Félegyháza országgyűlési képviselője. Élete összekapcsolódott a város történelmével. Mellszobra a posta előtti parkban, szülőházával szemben található. A szobor 1926-ban készült el, de több mint 33 évet kellett várni a felavatására. A szobrot az 1959-es Kiskun Napok alkalmából avatták a Móra-téren. Ez alkalomból a szülőházon is emléktáblát helyeztek el. A Holló-szobor mai helyre 2004. augusztus 20-án került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában