Együttműködés

2023.05.17. 17:59

Újabb cégeknél szerezhetnek gyakorlatot az egyetem hallgatói – galériával

Kecskeméti fröccsöntő és műanyagipari feldoldolgozó cégekkel kötött együttműködési megállapodást a Neumann János Egyetem (NJE) a GAMF Karán tegnap délelőtt. Az NJE Start program keretében újabb területen kínálkozik gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőség az egyetem duális képzésében résztvevő hallgatói számára.

Horváth Péter

Gajdácsi Károly Mihály, a Ferroplast ügyvezető igazgatója és Fülöp Tamás rektor az együttműködési megállapodás aláírásán

Fotó: Bús Csaba

Három kecskeméti műanyagipari vállalattal, a Deltaplast Zrt.-vel, a Ferroplast Kft.-vel és a Popgro Plast Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást kedden a Neumann János Egyetem.  

A cégek részvételével tavaly szeptemberben egy új szakirányhoz kapcsolódó oktatási formát sikerült elindítania az egyetemnek a műanyag specializáción.

 Az NJE Start program lényege, hogy egy rövid ciklusú gyakorlatorientált képzési formát tud biztosítani, mely a szereplők számára nagyon kedvező feltételeket és kimeneti eredményeket adhat - fogalmazott az aláírási ünnepségen Bata Attila, az NJE Start program ötletgazdája és projektmenedzsere, az Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék munkatársa. Elmondta, hogy a programban résztvevő hallgatók eddigi visszajelzései nagyon pozitívak, magas színvonalúnak és egyedinek tartják a kezdeményezést, amely a jövőbeli egyetemi képzési formába tökéletesen tud illeszkedni. A pilot projektet a teljes GAMF Karra, annak más képzéseire is alkalmazzák majd a jövőben.

Dr. Kovács Lóránt, a GAMF Kar dékánja röviden ismertette a program lényegét. Eszerint a hallgatók ötödik félévükben választhatnak specializációt, mely az NJE Start programba való bekapcsolódás lehetősége is egyben. Ebben a félévben a hallgatók végigjárják az egyetem partnercégeit, megismerkednek az egyes vállaltoknál jelenlévő technológiákkal. A hatodik és hetedik félévben pedig a tapasztalataik alapján leginkább testhezálló, érdeklődési körüknek megfelelő cégnél tölthetik a duális képzés gyakorlati idejét. Ez kiváló lehetőség a valódi gyakorlati képzésben való részvételre, egyben részévé válni egy vállalat életének.

Dr. Fülöp Tamás rektor köszöntőjében kiemelte: az egyetem dinamikus fejlődésének hátterében fontos alkotóelemként van jelen a gyakorlatorientált képzés - nem véletlen, hogy 2012-ben innen indult el az országban a duális képzési program. Hangsúlyozta, hogy a diplomát a munkaerőpiac számára értékessé tevő gyakorlati képzés nem működhetne a vállalatok nélkül. Hiszen ezek a partnervállalatok tudják, hogy milyen típusú kompetenciákra, hallgatói felkészültségre van szüksége a munkaerőpiacnak. E közvetlen visszajelzés hozzásegíti az egyetemet ahhoz, hogy valóban értékes diplomát adjanak a hallgatóknak, hiszen a visszacsatolás nyomán fejlesztik a képzéseiket. A rektor hozzátette, hogy német mintára céljuk még szorosabb kapcsolatot kialakítani a piaci szereplőkkel.

Fülöp Tamás emlékeztetett, hogy átalakult a felsőoktatás finanszírozása. Sokkal hangsúlyosabban megjelenik a finanszírozási indikátorok között a minőség és a teljesítmény, ezért egyre inkább felértékelődik az a gyakorlati orientáció, amit a vállalatokkal együttműködve kínál az egyetem a hallgatóknak.

A köszöntőket követően a felek, a cégek részéről Csengery Zsolt, a Deltaplast Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gajdácsi Károly Mihály, a Ferroplast ügyvezető igazgatója és Kiss Elek, a Popgro Plast Kft. igazgatója, valamint az egyetem részéről Fülöp Tamás aláírták az együttműködési megállapodást.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában